neděle 17. března 2013

Cyklus ženy


Být ženou je nádherné. A jeden z nejkrásnějších aspektů ženství je cykličnost. Tak, jako se příroda mění na jaře, v létě, na podzim a v zimě, tak i žena se během svého cyklu proměňuje. Má různé kvality, talenty i úskalí v jednotlivých fázích. Pokud začneme s touto cykličností vědomě pracovat, staneme se spokojenějšími my i naši partneři.
Nejen, že nám může vymizet PMS syndrom a bolestivé menstruace, ale můžeme si i efektivněji naplánovat čas s rodinou, čas pro sebe i úkoly v práci.
Jednotlivé období si nyní krátce představíme.
1. FÁZE menstruační 1 - 6 den cyklu  - REFLEXIVNÍ FÁZE

Této fázi se říká STAŘENA nebo Vědma. A v přírodě ji zastupuje zima. A co se děje v zimě? Odpočívá se, nabírají se síly na další období, pouští se staré věci, vše nepotřebné nebo slabé umírá. A to stejné se děje v těle ženy při menstruační fázi. Žena je uzavřená do sebe, má velmi silné vhledy na různé situace a jejich zpracování, uvědomuje si s nadhledem celý proběhlý cyklus a to, co jí přinesl a co odnesl. Je vnímavá ke svým potřebám, ke změnám. Zároveň ale moudrá a nečiní žádná ukvapená rozhodnutí. Jen spočívá ve svém klidu a moudrosti. Nechává odcházet vše nepotřebné i z těla. Čistí se a postupně nabírá víc a víc síly.
Toto období je charakteristické větší únavou a  malou fyzickou výdrží. Je důležité, abychom co nejvíce odpočívaly a regenerovaly. Dopřejme si alespoň jeden nebo dva dny, kdy nemusíme dělat nic víc, než jen to, co si opravdu přeje naše tělo. Procházet se, ležet v posteli, kreslit....
Pokud si dopřejeme tento klid a odpočinek, uvědomíme si, že čerpáme síly na jaro a nové projekty a dny a vědomě necháváme vše staré odcházet, pak nás přestane menstruace bolet, upraví se nám délka i intenzita. Čím víc se ponoříme v této fázi do sebe a do svých potřeb, tím více nám bude dobře i tělesně.
V tomto období se ráda zahalíte šátkem nebo použijete při oblékání tmavší barvy.

Dříve byly menstruující ženy společně v Červeném stanu (Měsíční chýši). Sdílely spolu své příběhy a odpočívaly. Ale také využívaly schopností vhledů a intuice, které tato fáze přináší a tím obohacovaly celou komunitu. Pokud si komunita nevěděla s něčím rady, vždy se na tyto ženy v Červeném stanu obracely. I proto se této fázi říká "fáze Vědmy". 
Většina žen mívá menstruaci během novu nebo během úplňku. 

2. FÁZE přeovulační 7 - 13 den cyklu - DYNAMICKÁ FÁZE

Nebo-li fáze PANNY a také jara. Pučícího, energického, svěžího, rozkvetlého jara. Žena se po odpočinku opět vrhá do aktivit, do společnosti, je komunikativní, aktivní a krásná. Žena má v tomto období ráda úkoly a plní jich s přehledem i několik najednou. Je více logicky  a analyticky zaměřená, v této fázi se ženské myšlení nejvíce podobá mužskému. Přichází nové projekty a zaměřuje se na nové cíle. Je zábavná, sebejistá a rychle se učí. V tomto období si ráda oblečete mini sukni nebo výstřední šaty a cítíte se dobře i ve sportovních riflích a upnutém tričku. V této fázi se také velmi osvědčuje o sebe pečovat, jít na kosmetiku, ke kadeřníkovi apod.
Máme náladu na sex a jsme při něm hodně aktivní. Přizpůsobujeme se muži, nevadí nám ani kratší milování nebo žádná předehra.
Pokud nedáme aktivitě a energii, která v této fázi přichází, ať už sportem nebo pracovním vytížením, prostor, můžeme se cítit frustrované. 

3. FÁZE ovulační 14 - 20 den cyklu - EXPRESIVNÍ FÁZE

Fáze MATKY a léta. V tomto období jsme velmi zaměřená na vztahy.  S dospělými i dětmi. Máme na děti trpělivost, vyhovujeme jejich požadavkům, nerozčilujeme se, vysvětlujeme, objímáme. Pečujeme o vztahy, jsme komunikativní, setkáváme se s lidmi a společnost nás těší. Jsme velmi empatické a milé. Rádi se dělíme, pomáháme druhým a okolí to v této fázi i cítí a více si o pomoc říká. Stejně tak cítí muží naše plodné období a servírky dostávají větší zpropitné :-) Sexualita nás velmi baví, pečujeme o partnera a zažíváme velké sdílení. 

4. FÁZE premenstruační 21 - 28 den cyklu - KREATIVNÍ

Fáze KOUZELNICE nebo-li barevný a kouzelný podzim. Období mnoha možností, hravosti a barev. Jsme velmi tvořivé, potřebujeme aktivitu, ale zaměřenou již více do sebe. Mnoho žen v této fázi kreslí obrazy, píše texty nebo se seberealizuje jinými kreativními možnostmi. Obracíme se již do sebe, energie klesá, potřebujeme více odpočívat a spát. Zlepšuje se nám intuice, propojení s přírodou, s cykly. Vše, co pro nás nebylo během posledního období příznivé, vyplouvá na povrch a jsme emocionálně rozbouřenější. Je to ideální stav pro to, abychom si vše negativní uvědomily, ve fázi Vědmy získaly ten pravý nadhled na situaci a ve fázi Panny pak provedly změny k lepšímu. Jestliže umíme s touto fází dobře a vědomě pracovat, žádný PMS se nedostaví. A vy si toto období zamilujete. Pro jeho kreativitu a opravdu neskutečné možnosti.
I v této fázi nás baví sexualita, rády experimentujeme, ale jsme více zaměřené na sebe a své potěšení. Jsme více pudové, vášnivé a svůdné. 

Rozhodně vám doporučuji svůj cyklus lépe poznat a začlenit jej do vašeho života. Rodinného i pracovního. Uvědomění si cykličnosti nás může velmi uklidnit. Všechny fáze jsou dobré a všechny se dají velmi dobře využít pro dobro naše i našeho okolí. Po zimě opět přijde jaro....a my můžeme s klidným svědomím ležet pár dnů v posteli s knížkou a víme, že opět přijde aktivní a energická fáze, kterou si náležitě užijeme a ve které dohoníme vše, co jsme za těch pár dnů odpočinku zameškaly.

Můžete si několik cyklů zapisovat do diáře tyto základní postřehy a lépe si tak uvědomit právě vaše konkrétní cykly a jejich proměnlivost.

Co se mi dnes podařilo zažít/dokončit? Co nového nebo nezvyklého jsem zažila? Čím jsem si udělala radost? Jaké se mi zdály sny? Co mi říká vnitřní hlas? Jak mi je? Jak reaguji? Jak se cítím fyzicky? Jak cítím sovu ženskou sílu? Co mne přitahuje?


Další informace o ženském cyklu se můžete dozvědět v knihách Mirandy Gray Rudý měsíc a Cyklická žena. Doporučuji dokument Měsíc v nás od Diany Fabiánové. 

Pokud se chcete dozvědět více i o používání dámských ekologických potřeb, srdečně vás zveme na kurzy Ženská ekohygiena. 

  
Úvod z knihy Cyklická žena: 
Co kdybych vám řekla, že máte k dispizici neuvěřitelné schopnosti?
A co kdybych vám řekla, že tyto schopnosti umožňují překročit vaše obvyklé představy o tom, jaké jsou vaše možnosti, přinášejí vám soustředění, jasný záměr a logické uvažování, umožňují vám vytvářet lepší vztahy s druhými, prohlubují vaši schopnost řešit problémy a přicházet s kreativními myšlenkami a s intuitivními nápady a poskytují vám hluboké vhledy a porozumění? 
Co kdybych vám řekla, že nevyužíváte jeden z největších zdrojů síly, který vám je v tuto chvíli dostupnýa díky kterému byste mohly být úspěšnější jak ve svém zaměstnání, tak v životě celkově? Měly byste zájem? Určitě ano! A co kdybych vám pak řekla, že odpovědí na otázku “co ženy mají, ale mužům to schází?” je – menstruační cyklus?
Vsadím se, že tohle jste nečekaly!” 
Tato kniha obsahuje PRAKTICKÉ NÁVODY na KAŽDÝ jednotlivý den cyklu.
Odpovídá na VAŠE OTÁZKY: 
* Jaké jsou tento den mé aktuální a zesílené schopnosti?
* Co mi dnes určitě půjde? 
* Čemu se mám dnes raději vyhnout? 
* Kdy a jak nejlépe komunikovat s druhými? 
* Jak mohu efektivně dosahovat svých cílů? 
* Jak mohu zvýšit svůj pocit vnitřní spokojenosti?
 

Žádné komentáře:

Okomentovat