sobota 6. prosince 2014

Ekožena v luxusu

Kdo se rozhodne vyzkoušet moderní ekologické intimní pomůcky pro ženy, brzy zjistí, že jsou příjemné, měkké, pohodlné a bezpečné. Významně ulehčují přírodě, ale nezanedbatelně prospí-vají také našemu zdraví. Jejich používání je jednodušší, než se na první pohled zdá. Proto obliba látkových vložek, menstruačních kalíšků či ekologických jednorázových potřeb mezi českými ženami roste.    

LÁTKOVÉ VLOŽKY
Moderní látkové vložky jsou pohodlné, měkké, hebké a prodyšné. Vyrábějí se z velmi jemných materiálů v atraktivních designech. Jejich používání se tedy stává pro ženu příjemnou záležitostí. To vše bez dráždivých chemických látek. Zhotovují se z bavlny (froté, flanel), bambusu (fleece, samet), nebo konopí. Spodní vrstva je nejčastěji tvořena PUL materiálem nebo fleecem. Tyto textilie zabezpečují nepromokavost vložek a zároveň umožňují pokožce dýchat.



Šijí se v anatomických tvarech a výborně padnou díky pečlivě vyvíjeným střihům a různým systémům drážek. Upínají se pomocí křidélek na patentky – na prádle proto dobře sedí. Dodávají se ve třech základních velikostech: slipové, na den/pro normální menstruaci a na noc/pro silnou menstruaci. Kdo se rozhodne používat výhradně látkové vložky, bude jich potřebovat 20–30 kusů (dle délky a síly periody).

„Látkovat“ se dá ale také částečně (například doma), nebo jako doplněk k menstruačnímu kalíšku. Používání pratelných vložek je velmi ekonomickou variantou, investice se vrátí během několika měsíců. Vyzkoušejte značky: Ellas house, Šijeme dětem, Tierra Verde, Unuo, Anavy nebo Imse Vimse



ZDRAVOTNÍ FAKTA
V reklamách se nedozvíme, že klasické vložky a tampóny obsahují řadu rizikových syntetických látek. Absorbční, deodorační a bělící přísady mohou narušit citlivé prostředí tkáně v oblasti intimních partií. V důsledku toho pak leckdy přicházejí alergické reakce spojené s nepříjemným svěděním a pálením. 

Menstruační krev na vzduchu po určité době začne podléhat rozkladu, což vede k množení mikroorganismů. Kombinace dráždivých umělých materiálů a nepříliš časté výměny tamponů či vložek proto bývá živnou půdou pro vznik zánětů. Mnoho žen, které jsou citlivé na vznik infekcí, zažije velkou úlevu po výměně klasických hygienických potřeb za menstruační kalíšek nebo vložky a tampony z přírodních materiálů.

MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK
Představte si hygienickou pomůcku, o které téměř ani nevíte. Místo nesčetného množství vložek či tamponů vám vystačí jeden jediný kus, a to až na 10 let. Kalíšek je diskrétní a nenápadný, umožňuje jakoukoliv aktivitu (včetně sportu) v kterémkoliv prostředí, v období menstruace se s ním můžete bez obav koupat. Zavádí se do zadní části pochvy, kde se rozvine a sbírá menstruační krev. Vyjímá se po 3–12 hodinách a po vypláchnutí je připraven k opětovnému použití.

Vyrábí se z lékařského silikonu nebo latexu. Jde o velmi měkké materiály, které nevyvolávají alergie a neulpívají na nich bakterie. Kalíšek proto můžete mít bez obav zavedený po celou noc. V kalíšku se krev na rozdíl od tamponů nerozkládá (v tomto prostředí krev není v kontaktu s kyslíkem), používání kalíšku je tedy zcela bez zápachu.




Kalíšek je určen ženám jakéhokoliv věku. Dodává se ve dvou velikostech: S a L. Menší velikost je určená pro ženy, které ještě nerodily, mohou jej použít ženy, které dosud neměly pohlavní styk a ženy do 25 let věku. Větší velikost je určena ženám, které již rodily a všem ženám nad 25 let. Nebojte se manipulace s kalíškem. Za chvíli budete zavádění a vyjímání kalíšku ovládat. 

Návod na zavádění kalíšku naleznete v příbalovém letáku výrobku, názorné videonávody lze nalézt také na internetu (You Tube). Stačí si jen osvojit ten správný „grif“. Zpočátku, než si na kalíšek zvyknete, si dopřejte čas a pohodlí vlastní koupelny. Kalíšky jsou většinou opatřené stopkou pro usnadnění vyjímání, kterou si však každá žena zkrátí na míru svým vlastním proporcím. Protože kalíšek v pochvě drží svaly pánevního dna, nemůže se stát, že byste kalíšek nevyjmuly.

Správně zavedený kalíšek v pochvě necítíte. Nikde nevykukuje, nezavazí ani neškrábe. Krev z kalíšku neuniká – pohárek pojme až 30 ml krve, což je zhruba třetina objemu za celé menstruační období. Může se však stát, že zpočátku, než si na kalíšek zvyknete, nebo v období nejsilnější menstruace, se budete potřebovat ještě jistit intimkou.


Vyzkoušejte značky: Gaia cup nebo LadyCup

EKOLOGICKÁ FAKTA
Bylo spočítáno, že žena spotřebuje během svého života 15 000 až 20 000 kusů vložek či tamponů. Protože v současnosti se pro jejich výrobu používá hodně umělých hmot, ve spalovnách jsou obtížně likvidovatelné. Jejich rozklad v přírodě trvá 200 až 400 let a na skládkách proto zabírají opravdu hodně místa. Představme si míru ulehčení životnímu prostředí, kdyby většina žen v období menstruace používala k přírodě šetrnější alternativy…
 

EKOLOGICKÉ JEDNORÁZOVÉ VLOŽKY A TAMPONY
Jedná se o dámské hygienické pomůcky identické s běžnými, masově nabízenými produkty. Liší se však materiálem: jsou vyrobeny ekologickými postupy z přírodních materiálů jako je biobavlna, celulóza, kukuřičný škrob, netkané textilie a podobně. Díky tomu jsou snadno biologicky odbouratelné.



Neobsahují dráždivé syntetické látky sloužící k bělení (zejména chlor a dioxiny), parfémy, absorbanty a další umělé hmoty. Dodávají se ve všech typech a velikostech – k dispozici je řada variant tamponů a vložek různé délky a tloušťky s křidélky či bez nich. Jsou výbornou alternativou na cesty, ale také pro ženy, kterým používání konvenčních hygienických potřeb způsobuje podráždění pokožky.

Vyzkoušejte značky: Kikko a Masmi.



Chcete-li se dozvědět další informace nebo zkonzultovat užívání ekologických hygienických pomůcek, navštivte náš kurz Ženská ekohygiena. Sledujte: http://www.branakdetem.cz/kurzy.php

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 2


Autor textu: Kateřina Stojaspalová

Doporučujeme ještě přečíst:
Historie menstruace - houby, postroje i vůbec nic
Mořská houba - tampón vyrobený přírodou
Cyklus ženy

Žádné komentáře:

Okomentovat