úterý 30. prosince 2014

Silvestr s šálkem čaje aneb Zamilujte se do voňavých lístků

Pokud nepatříte k vyznavačům alkoholu, nebo spíš bolestného ranního vstávání, možná nový rok raději přivítáte střídměji. To ale neznamená, že byste se museli ochudit o mimořádné chuťové zážitky. Konvička výborného čaje vám ráda zpříjemní čekání na půlnoc a ještě raději se stane vaším každodenním společníkem. 

Je to jen pár let, co jsem se divila, že má spolužačka-čajomilka neváhá za večer v čajovně utratit sto korun i více. Jakožto konzument klasických sáčkových výluhů jsem neměla ani ponětí, jak blahodárně působí kvalitní čaj na tělo i ducha. Můj názor změnily až návštěvy u rodinných přátel, kteří se nějakou dobu zabývali obchodováním s čajem. Láska zejména k zelenému čaji mi už zůstala.
Když si rekapituluji vlastní cestu k čaji i to, jak si tento nápoj získal řadu mých kamarádů a známých, vnímám několik stupňů „zamilovanosti“ do čaje. Někdo je projde všechny, další se uhnízdí tam, kde je mu nejlépe. Pokud přemýšlíte nad novoročními předsevzetími, která vás budou bavit, taková osobní „cesta čaje“ je ideálním kandidátem.

Čajem nepolíbený

 

Samozřejmě, že čaj za svůj život ochutná snad úplně každý, ale jde o to, jaký. Ovocné variace dobarvované ibiškem nebo sáčky naplněné čajovou drtí pochybné kvality mají k požitku z pečlivě zpracovaných čajových lístků opravdu daleko. Pokud se pro začátek necítíte na koupi a hlavně přípravu sypaného čaje, nezoufejte.

Žijeme v době moderních čajových sáčků, které v kombinaci s kvalitním obsahem posunou váš čajový požitek o pořádný kus dále. A teď úplně základní pravidlo – zelený čaj se až na naprosté výjimky nepřelévá vroucí vodou. Byť to většina výrobců stále na obalech tvrdí. I skvělá surovina po takovém necitelném zásahu nabere tragickou příchuť spařeného sena.

Náš tip:
Opravdu kvalitní sáčkové čaje nabízí česká biobylinková jednička Sonnentor. Vyzkoušet můžete třeba zelený s jasmínem nebo slavný černý Earl Grey s nezaměnitelnou příchutí bergamotu. 



Čajův učeň 

Pokud už znáte tu příjemnou euforii, kterou dokáže vykouzlit šálek voňavého čaje, určitě zatoužíte ochutnat víc. A tak se ve vaší kuchyni zabydlí zatím osamocený sáček sypaného čaje. První pokusy se sléváním možná nebudou úplně zářné, ale to je jen otázka cviku. Ideální je mít na přípravu čaje speciální sadu, která kromě konvičky a šálků zahrnuje také nádobu na luhování, nekovové sítko a podnos či rovnou čajové moře (děrovaný vysoký tác s vyjímatelnou nádobou, která spolehlivě pobere každičkou kapku na útěku).

S nákupem tak nákladného vybavení ale doporučuji nějakou dobu počkat, než zjistíte, jaké čaje vám vyhovují a jak je nejraději připravujete. Ne každý má čas i chuť na složité čajové obřady. Někdo si hravě vystačí se dvěma hrnky (na luhování a následné slití) a jednoduchým bambusovým sítkem.


Náš tip:
Existuje obrovské množství publikací věnovaných čaji, jeho historii, přípravě i čajovým obřadům. K nejkrásnějším patří kniha Cesta čaje, mysl čaje od čajového mistra Sóšicu Sena, která nabízí fascinující pohled na japonskou čajovou kulturu.


Čajovnický povaleč 

Když se řekne čajovna, představí si řada nezasvěcených temné doupě prosycené kouřem z vodních dýmek, kde se shromažďují pochybné existence. Ano, i takové podniky existují. Ale vedle nich najdete také plno útulných čajoven s domáckou atmosférou a klidně i zákazem kouření, kam můžete bez obav vyrazit s dětmi, přáteli i na méně formální pracovní schůzku.
 

Kombinace čerstvých čajových lístků, kvalitní vody a správně používaného čajového nádobí váš požitek z čaje posune do nové dimenze. Objevíte, že kromě zeleného a černého existuje i bílý, žlutý, červený nebo dokonce modrozelený čaj. A také takové speciality jako puer, maté nebo matcha. Pokud si při prvním výběru nevěříte, obraťte se s důvěrou na zkušený personál.

Náš tip:
Čaj, který si získá vaše sympatie, si většinou můžete i odnést s sebou. Pro zimní večery jsou jako stvořené kořeněné indické čaje se zázvorem, hřebíčkem a skořicí. K čajovým specialitám patří také japonský práškový čaj matcha. Díky své osvěžující chuti se stal i oblíbenou ingrediencí zmrzlin a čokolád.



Čajový evangelizátor 

Pravověrný čajař má většinou sklony nakazit svou vášní i okolí. Vždyť čaj je nejen lahodný a voňavý, ale i velmi zdravý nápoj. Platí to zejména pro jeho zelenou variantu, která podporuje přirozenou detoxikaci organismu, napomáhá trávení a působí jako prevence cukrovky, srdečních chorob i rakoviny.

Pokud máte ve svém okolí čajového evangelizátora, možná budou vaše Vánoce, narozeniny a svátky lehce monotónní. Většinou vás totiž obdaruje voňavým balíčkem čaje. Jakmile se ale do tohoto nápoje zamilujete také, oceníte, že si o svém novém koníčku máte s kým zasvěceně popovídat. A ještě se můžete navzájem předhánět ve vlastních verzích čajového obřadu.

Náš tip:

Cesta k čaji nemusí být nutně přímá. Šikovným předskokanem může být třeba lahodný roibos nebo kvalitní směsi bylin, ideálně ve vychytané poznávací sadě. 


Čajový cestovatel

Pokud už vám vaše oblíbené čajovny nestačí, je na čase vyrazit do světa. Nejlepší by samozřejmě bylo odcestovat do Indie, Číny nebo do Japonska, kde se na strmých kopcích zelenají čajové plantáže a kde je čaj prostě doma.
Komu se nechce trmácet tak daleko, nemusí zoufat. Česko i přes svou středoevropskou polohu drží světový primát v počtu čajoven na obyvatele. Narazíte na ně skoro v každém větším městě. Putováním po čajovnách zpestříte svou dovolenou i kratší výlet za krásami vlasti. 

Náš tip:
Naprosto skvělá, a to zejména díky zapálenému majiteli, je čajovna U Zámku v Jindřichově Hradci. Velmi ráda vzpomínám také na pardubickou Dobrou čajovnu. No a v Brně byste rozhodně neměli minout Starý dvůr na Mendlově náměstí.
 

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 6.

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Bylinkové království jménem Sonnentor
Znáte už detox specialitky?
Zdravé mlsání? V Bráně si vybere každý...

Žádné komentáře:

Okomentovat