pondělí 2. března 2015

Račte se seznámit – vegani, freegani, makrobiotici a spol.

Také jste si všimli, jak poslední dobou úctyhodně narostly počty všelijakých –ánů a –iků, kteří se rozhodli, že se budou stravovat v souladu se svým zdravím, vysněným obvodem pasu, svědomím, nebo rovnou vším tímto najednou? Možná už mezi ně patříte také.
Pokud se v té záplavě všemožných alternativních výživových směrů začínáte ztrácet a váháte, koho z přátel můžete pozvat na pořádný steak a kdo naopak pošilhává po švestičkách z vaší nechemizované zahrádky, nezoufejte. Připravili jsme pro vás přehled dvanácti neoblíbenějších a nejzajímavějších stravovacích stylů.

1) Organická strava
Zn.: Organické potraviny nebo rovnou biopotraviny


Produkty ekologického zemědělství není třeba zdlouhavě představovat. Potraviny pěstované bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů v poslední době přestávají být výsadou obchůdků se zdravou výživou a farmářskými produkty a úspěšně se zabydlují i v běžných řetězcích. Jejich plusem kromě „bezchemičnosti“ bývá i vyšší kvalita a s ní spojený zesílený chuťový požitek, na němž se spolupodílí také šetrné zpracování.

2) Dělená strava
Zn.: Konzumace buď potravin s vysokým obsahem bílkovin, nebo sacharidů


Ačkoliv má většina Čechů dělenou stravu spojenou zejména s hubnoucími dietami Lenky Kořínkové, tvůrcem této teorie je americký lékař William Hay (1866-1940). Sám si touto metodou uzdravil tehdy nevyléčitelný zánět ledvin. Základní tezí dělené stravy je nekonzumovat společně potraviny, které obsahují hodně bílkovin a sacharidů, protože je naše tělo není schopné dokonale strávit. Lze je ale libovolně kombinovat s neutrálními surovinami.
3) Dieta podle krevních skupin
Zn.: Stravování podle krevní skupiny

Příznivci diety založené na krevních skupinách věří, že na nás tato životně důležitá tekutina prozradí, kým byli naši předkové. Nejstarší skupina 0 pocházející z dob lovců je vyhrazena přirozeným masomilcům. Skupina A zase vznikla, když se člověk místo oštěpu začal věnovat motyce, takže jejím „vlastníkům“ prospívá zejména vegetariánská strava. Další skupiny, B a AB, vnikly postupným míšením ras z několika kontinentů. Pokud jedinec vyhoví tomuto „volání genů“ a konzumuje vhodné potraviny, může si ušetřit řadu zbytečných neduhů. A samozřejmě ještě k tomu jednoduše dosáhne ideální váhy.

4) Výživa podle pěti elementů
Zn.: Pokrmy podle energetického založení jedince, přizpůsobení konkrétní situaci.

Tento velmi propracovaný stravovací systém vychází ze staletých poznatků tradiční čínské medicíny. Evropan může být při jeho studiu lecčím zaskočený – třeba tím, že pomeranče, které mu v zimě každý ochotně nabízí jako posilu před chřipkou, „ochlazují“. To nejspíše nebude vyhovovat věčně prokřehlým osobám s převahou principu jin. Naopak horkokrevným a uspěchaným jedincům s převahou jang přijde ochlazení leckdy vhod. Vyvážená strava, v níž jsou vhodně nakombinované prvky ohně, dřeva, země, kovu a vody, je pro příznivce výživy podle pěti elementů základem zdravého a spokojeného života. Pokrm je ale třeba přizpůsobit nejen založení strávníka a hodině podávání, ale třeba i konkrétnímu ročnímu období.
5) Makrobiotika
Zn.: Vyvážení jídelníčku podle sil jin a jang, důraz na konzumaci obilovin

Pojem makrobiotika použil již Hippokrates ve svém spisu O vzduchu, vodách a místech, který věnoval vlivu prostředí a stravy na zdraví člověka. Moderní podoba makrobiotiky vychází z tradiční japonské medicíny. Cílem dietních doporučení je kombinovat suroviny zejména z místních zdrojů tak, aby co nejharmoničtěji působily na lidský organismus. Základem makrobiotického jídelníčku jsou celozrnné obiloviny, které tvoří zhruba polovinu stravy. Následují zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), luštěniny, mořské řasy a polévky. Naopak zákaz vstupu na talíř mají průmyslově zpracované potraviny (bílý cukr, mléčné produkty) i většina živočišných produktů a nežádoucí je rovněž přejídání.

6) Vegetariánství
Zn.: Bezmasá strava

Vegetariánství často bývá pomyslnou vstupní branou do světa alternativního stravování. I když se tento směr zdá celkem nenáročný a společensky přijímaný, novopečený –án nejspíše brzy zjistí, že si ve většině restaurací dá leda smažený sýr, že musí oželet i takovou nevinnou dobrotu, jako je želatina, a že se najde plno soucitných lidí, kteří mu ve snaze přilepšit velmi rádi připraví vegezeleninku na pořádné lžíci sádla (aby chuděra neumřel na kurděje).
A aby to nebylo tak jednoduché, existuje ještě celá řada „odrůd“ vegetariánů, například:
Lakto-ovo-vegetariáni – nejedí maso, ale konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.
Lakto-vegetariáni – z jídelníčku škrtají maso a vejce
Pesco-vegetariáni – z masa konzumují pouze ryby, korýše a měkkýše
Pulo-vegetariáni – dopřávají si pouze drůbeží maso
Semi-vegetariáni – nejí jen tmavá masa

7) Vegani
Zn.: Žádné živočišné potraviny

Motivací stát se veganem bývá většinou soucit se zvířaty, která kvůli většinovým gurmánským choutkám žijí v naprosto šokujících podmínkách (například video zde). Maso, mléčné výrobky, med a vejce ale vegani většinou rádi oželí i pro blaho svého těla. Vychází přitom z poznatků, že zažívací trakt člověka není stavěný na zpracování takové porce živočišné stravy, jaká je dnes běžná. I když srdnatě předstíráme, že jsme drsní masožravci, podle moderních vědeckých poznatků máme mnohem blíže k býložravcům. Maso nám pak zahnívá v útrobách stavěných na trávení tuhé zeleně a mléko způsobuje nebezpečné překyselení organismu. Většina veganů se také dobrovolně vzdává výrobků z kůže, vlny a dalších živočišných surovin.

8) Frutariánství 
Zn.: Pouze plody
Vegani odmítají kvůli utišení hladu ubližovat zvířatům, frutariáni mají podobně vlídný vztah i k rostlinám. Vyznávají proto, že jíst se mají pouze plody, kvůli čemuž z jejich menu automaticky vypadá kořenová a listová zelenina. Kromě plodové zeleniny (rajče, paprika, okurka) a ovoce konzumují také ořechy a semena. Někteří dokonce jen ty, které samy spadly na zem, takže jejich sklizeň rostlině vůbec neublížila. Pravověrní frutariáni se vyhýbají i jakékoliv zbytečné úpravě svých pokrmů a plody jedí vcelku.

9) Freeganství
Zn.: Cokoliv, co se nekupuje

Tisíce tun zbytečně vyhozených potravin jsou trnem v oku freeganům, kteří se je snaží recyklovat tak, že tento odpad prostě snědí. Jejich rajónem bývají nejen popelnice, ale zejména kontejnery u supermarketů, kde nacházejí potraviny po datu spotřeby či s porušeným obalem. Většina freeganů se orientuje na rostlinnou stravu. Tento životní styl není důsledkem hmotné nouze, ale přesvědčení, že je nutné bojkotovat nesmyslný systém nikdy neuspokojené spotřeby a bránit zbytečnému plýtvání neobnovitelných zdrojů. Kromě potravin freegani podobným způsobem recyklují také oblečení či předměty denní potřeby
10) Raw food
Zn.: Pouze rostlinná potrava, která nebyla vystavená teplotě vyšší než 45 °C



Čerstvé ovoce, zelenina, oříšky, semínka a houby – tak vypadá jídelníček vitariánů, stoupenců stravovacího stylu raw food. Tepelně upravované stravě se vyhýbají, protože je ochuzená o důležité vitamíny, minerály a enzymy. Navíc nadměrně zatěžuje zažívání a je prvopočátkem celé škály nepříjemných onemocnění. I když je možné dopřát si v syrovém stavu také maso, nepasterizované mléko a mléčné výrobky, většina vitariánů vyznává čistě rostlinnou cestu. Oblíbená jsou u nich naklíčená semena a čerstvé šťávy, z nichž organismus nejrychleji vstřebá potřebné živiny.
11) Paleo strava
Zn.: Jídelníček podle starší doby kamenné

Otcem tohoto moderního stravovacího systému je úspěšný americký maratonský běžec Mark Sisson. Místo většinově konzumovaných obilovin se doporučuje zaměřit na živočišné potraviny a doplňovat je ořechy, semínky, zeleninou a ovocem, tedy tím, co si naši dávní praprapředci byli schopní nasbírat či ulovit. Takové složení stravy má chránit před metlami civilizace jako jsou cukrovka nebo mozkové příhody. Netřeba asi dodávat, že paleo strava má nadšené přiznivce i zarputilé odpůrce, kteří poukazují třeba na to, že se opěvovaný lovec-sběrač většinou dožil stěží třicítky.

12) Pránická výživa
Zn.: Pouze prána

I když se často mylně tvrdí, že tzv. breathariáni (což jsou vyznavači pránické stravy) nejí vůbec nic, opak je pravdou. Výživu pro své tělo – částice prány -  přijímají ze svého okolí nepřetržitě. Nejdříve je ale nutné se na tuto všudypřítomnou životní energii duševně vyladit. I tento směr vyvolává řadu rozporuplných reakcí. Pravidelný očistný půst ale praktikovaly téměř všechny kultury (zejména jako součást náboženských předpisů) a jak potvrzují i poznatky moderní vědy, člověku prospívá rozhodně více než současný permanentní nadbytek.

Pokud vás některý stravovací styl zaujal a chtěli byste si ho vyzkoušet, je vhodné si o něm nejdříve zjistit co nejvíce. A to nejen čím vším vám může prospět, ale také zda je spojený s nějakými omezeními či přímo riziky. I když řadu výpadů proti „alternativcům“ motivuje neznalost v kombinaci s xenofobií na svíčkový způsob, někteří kritikové do diskusí vnášejí i důležité informace.
Na co si dát pozor:
- Nejdříve zvažte svůj zdravotní stav, a pokud je to možné, změnu jídelníčku konzultujte se svým lékařem.

- Na některé stravovací systémy (např. raw food) je vhodné přecházet postupně, jinak byste si mohli způsobit nepříjemné zažívací potíže.

- Řadě alternativních typů stravování je vytýkáno, že svým zastáncům nezajistí dostatečné množství vitamínů a minerálů (zejména vitamínu B12 a železa). Proto se o takových rizicích informujte předem, sledujte reakce svého těla (kvalita nehtů a vlasů, stav pokožky) a dle potřeby dodávejte chybějící látky v podobě vhodných potravin (zmíněný vitamín B12 obsahují třeba mořské řasy) či výživových doplňků (existují i speciální např. pro vegetariány či vegany). Obecně platí, že by strava měla být co nejpestřejší, aby nehrozil nedostatek nebo naopak nadbytek některých živin.
- Pokud jste se rozhodli razantně změnit jídelníček kvůli kilům navíc či zdravotním potížím, nečekejte zázraky už druhý den. Když si uvědomíte, jak dlouho jste své tělo krmili tučnými a cukernatými tovary plnými éček, je nasnadě, že bude chvíli trvat, než se organismus vyčistí a vy pocítíte pozitivní změny.

- Může se také stát, že se vaší tělesné schránce nebude nový jídelníček zamlouvat. Naslouchejte jí a zbytečně se nenuťte do ničeho, co by vám mohlo ještě přitížit. Ani nálepka ortodoxní vegan či vitarián  vám totiž spokojený život nezaručí.

- A hlavně se obrňte trpělivostí, protože se vždycky najde někdo, kdo vám bude vytrvale namlouvat, že pokud se nevrátíte zpátky do lůna české řízkové klasiky, budete se na ty své kořínky brzy koukat pěkně odspodu...

Náš tip: Výborné dobroty v biokvalitě, které ocení nejen vyznavači organické stravy, vyrábí značka Sonnentor. V jejím sortimentu najdete třeba úžasné bylinkové čaje, svačinové polévky, ovocné pomazánky a sirupy i oblíbené gumové medvídky.
Příkrmy, polévky, kaše i dezerty pro nejmenší v provedení bio hledejte pod značkou Babybio.
Vegani a vitariáni si určitě pochutnají na výrobcích české firmy Lifefood. Velmi oblíbené jsou například její tyčinky s mnoha nápaditými příchutěmi, nepečené lněné krekry a lískooříškový sen, který s přehledem nahradí klasické přeslazené pomazánky nutelového typu.
Super food v bio kvalitě hledejte pod českou značkou Iswari Oblíbené jsou zejména snídaňové směsi, které vynikají kvalitou ingrediencí i nutriční hodnotou a ještě skvěle chutnají
Pokud cítíte, že máte problém uvést všechna možná výživová doporučení do praxe, není nic jednoduššího než se přihlásit na specializovaný kurz a poradit se přímo s odborníky. Brána k dětem na svých prodejnách v Praze, Brně, Jičíně a Damníkově pravidelně organizuje setkání zaměřená třeba na zdravé mlsání, kváskové pečení, vaření s bylinkami či nakládání kvašené zeleniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat