čtvrtek 26. března 2015

Tipy na jarní očistu pro méně i více náročné


Venku konečně svítí slunce, nalévají se pupeny a trylkují opeřenci, ale vy se cítíte jako v posledním tažení. Všechny chcípavky světa počínaje rýmičkou přes bolesti hlavy až po zažívací trable jako by soutěžily, kdo vám víc znepříjemní život. Sice se na vás ze všech stran se hrnou vědoucné komentáře o „jarní únavě“, ale i přes to byste neměli přeslechnout, že se vám vaše tělo snaží říci: „Je na čase uklízet!“.



Detoxikace, která je zaklínadlem posledních let, není nic jiného, než generální úklid těla od všech toxinů, což jsou jedovaté látky, které přijímáme s potravou, vdechujeme, vstřebáváme z kosmetických přípravků a léků a některé si dokonce sami vyrábíme třeba při napětí a stresu.
Spektrum těchto nebezpečných hostů je nepříjemně široké, mohou to být třeba těžké kovy, radioaktivní látky, chemické sloučeniny, potravinářské „zlepšováky“ či produkty plísní, nepřátelsky naladěných bakterií i našeho zaneřáděného zažívacího traktu.
Naši moudří předci moc dobře věděli, proč před Velikonoci drželi čtyřicetidenní půst, který se neomezoval pouze na maso, ale zahrnoval i újmu co do množství stravy. A to za sebou neměli Vánoce strávené u televize ve společnosti cukroví, bramborového salátu a chlebíčků s vlašákem. My na rozdíl od nich ale máme výhodu, že dnes existuje celá řada účinných způsobů, jak na jaře své tělo očistit. Račte se inspirovat.

1.    Kamarádi hlad a střídmost
A začneme již zmíněným postem, kdy se po určitou dobu nekonzumuje vůbec nic až na čistou vodu, nebo třeba jen zelenina, ovoce, přírodní šťávy a bylinné čaje. Výhodou této osvědčené metody je, že vás skoro nic nestojí, nemusíte kuchtit složité dietní variace a ještě ušetříte pár stravenek. Ne každého však nadchne představa, že bude v práci tři dny jen o jablkách a vodě. Odměnou pro vytrvalce ale bývá pocit lehkosti, nastartované zažívání a celkový příliv energie.
S očistnými hladovkami je třeba začít postupně, aby si na ně tělo mělo čas zvyknout. Půst je ideální podpořit vhodnými bylinami působícími zejména na játra a také očistou tlustého střeva (klistýr, colonhydroterapie). Může se totiž stát, že tělo nezatížené trávením opravdu začne „uklízet“, ale toxiny nemají kudy bezpečně odejít a my si tak přivodíme nějaké nepříjemné detoxikační příznaky typu průjem, bolest hlavy či vyrážka.
Pokud chceme, aby měla očistná hladovka co největší efekt, je vhodné se zamyslet nad tím, co každý den jíme. Vliv stravy na lidské zdraví je naprosto zásadní, právě spolu s ní přijímáme největší porci toxinů. Zároveň ale máme možnost volby. Máme rádi uzeniny, sladkosti a cukr vůbec, alkohol, cigarety, podezřelé polotovary a další tovary plné éček natolik, že kvůli nim klidně riskujeme vznik cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo dokonce rakoviny?
Očištěný organismus vám bude vděčný za obiloviny s výjimkou bílé mouky, luštěniny, kvalitní ryby,kysané zelí, ovoce a zeleninu i čerstvé přírodní šťávy, které ho dokážou velmi rychle zásobovat živinami. Pitný režim je naprosto zásadní, tělu nejpřirozenější je obyčejná nesycená voda.
Jakmile vyraší první kopřivy, máte surovinu na skvělý očistný čaj nebo famózní špenát (vyzkoušeno). Mladé pampeliškové listy zase upotřebíte do jarního salátku. A pokud to máte do přírody daleko, zkuste si naklíčit třeba fazole mungo. Jejich skvělou „hráškovou“ chuť si oblíbí dospělí i děti.
Naše tipy:
Malý hlad skvěle zaženou na bílkoviny, minerály a vitamíny bohaté „oříšky“ Sibiřského cedru. Dokonce obsahují hormon, který dokáže zkrotit apetit. A ještě se mohou pochlubit jemnou mandlovou chutí s tóny pryskyřice. Očistná svačinka nemusí být vůbec nudná. Co třeba pikantní naklíčená slunečnicová semínka s příchutí chilli nebo provensal? A nebo nepečené krekry ze lněného semínka, které rovněž obsahuje řadu prospěšných látek?


2.    Detoxikace jako lék
Jaro nás může také inspirovat ke generální očistné kúře, kterou chceme řešit zdravotní potíže dlouhodobého charakteru. Detoxikace je vhodná zejména pro alergiky, ekzematiky, osoby trpící nadváhou či opakovanými záněty i budoucí maminky. V takových případech je vhodné obrátit se na specialistu, který stanoví detoxikační postup zohledňující zdravotní stav a většinou přidá také vhodnou dietu.
I s odborným vedením ale nemůžete očekávat, že ekzém, který vás svědí už deset let, zmizí po prvním týdnu užívání detoxikačních přípravků. Tělo potřebuje čas, aby odbouralo všechny ty „dobroty“, které se v něm hromadily celá desetiletí. Zásadní je samozřejmě očista střev, kde nánosy nestrávené potravy brání ve vstřebávání důležitých živin a ještě organismus zásobují toxickými zplodinami.Většinou je nutné detoxikovatrovněž játra, slezinu, ledviny a lymfatický systém.
Nejspíše se vám dostane také doporučení, abyste se snažili vyhýbat stresovým situacím a zvýšili svou fyzickou aktivitu. Je totiž potřeba rozproudit lymfu, která z každé tělní buňky odvádí odpadní a toxické látky. Těm, kdo neholdují sportům, pomohou i dlouhé procházky a nebo pořádný každotýdenní úklid, který s přehledem nahradí i posilovnu (to je skvělá rada od mé detoxikační poradkyně, která zabírá vždycky, když se mi nechce na pravidelnou sobotní seanci s koštětem).

3.  Účinní pomocníci z celého světa

I když se o globalizaci mluví zejména negativně, přece jen má i nezpochybnitelné výhody. Pokud potřebujete očistit tělo, nemusíte spoléhat pouze na hladovku, diety a tuzemskou léčivou květenu. Dnes už i u nás pořídíte produkty ze super účinných rostlin, které pocházejí z různých koutů planety.
Znáte třeba exotické plody mochyně peruánské, které podporují očistu krve a ledvin a k tomu jsou přímo nadupané důležitými vitamíny a minerály? Dalším pokladem spadajícím do kategorie superfood jsou drobná tmavá semínka chia plná antioxidantů, vápníku a proteinů, což z nich dělá ideální odpověď na jarní únavu. Těžké kovy i radioaktivní látky pomohou z těla vytáhnout kvalitní mořské řasy. Drcené se dají použít i místo kuchyňské soli.
Makadamové ořechy můžete do jídelníčku zařadit, pokud vás trápí vysoký cholesterol. Obsahují také látky, které posilují srdce a snižují riziko vzniku rakoviny. Sladkomily určitě nadchne nízkokalorický jakonový sirup, který nejen že skvěle nahradí cukr a umělá sladidla, ale ještě pomáhá umravnit střevní mikroflóru a potlačuje hnilobné procesy i tvorbu toxinů v útrobách.
Zvláštní pozornost si určitě zaslouží mladý ječmen a sladkovodní řasa chlorella. Tahleúčinná dvojka se výborně doplňuje a pro jarní očistu je jak stvořená. Chlorofyl, který obě rostliny obsahují ve velkém množství, se postará o účinnou, ale přitom šetrnou detoxikaci celého těla. Vitamíny, minerály a stopové prvky přítomné v těchto zelených pokladech dodají organismu tolik potřebnou energii, působí protizánětlivě a zásadotvorně, zvyšují imunitu a pomáhají při řadě zdravotních problémů.
Chlorella do sebe skvěle vstřebává jedovaté látky a odvádí je z těla, čímž působí jako prevence rakoviny. Mladý ječmen zase dokáže vyladit zažívání, úlevu pocítí zejména ti, které sužuje zácpa. Kvalitní extrakty z mladého ječmene a chlorelly navíc mohou užívat i děti, těhotné ženy a senioři, kterým nemusí vyhovovat jiné detoxikační postupy.Nejlepších výsledků dosáhnete při pravidelném dlouhodobém používání. A jaro je pro začátek kúry jako stvořené.
Naše tipy:
Orientálním receptem na dlouhověkost, skvělou imunitu i sexuální potenci jsou sušené plody kustovnice čínské – goji. Tyto šípkově chutnající červené drobečky plné prospěšných látek si můžete dopřávat po celý rok. Semínka chia najdete zakomponovaná třeba do vitariánských vita placek, kde jim dělá společnost ještě výživné konopné semínko. Pokud hledáte opravdu kvalitní chlorellu a zelený ječmen, sáhněte po značce Green Ways, jejíž produkty vynikají šetrným zpracováním a vysokým obsahem účinných látek. Nově můžete zakoupit v kamenných prodejnách Brány k dětem.

Ať už se rozhodnete očistit hladovkou, změnou stravy, s pomocí odborníka nebo superúčinnými přírodními výtažky, měli byste vědět, že vám jarní detoxikace sice pomůže, ale pokud nevyladíte svůj životní styl, uleví se vám jen na omezenou dobu. Nejstrategičtější je zkrátka žít tak, abychom každý den svému tělu dávali co největší porci toho, co potřebuje a co mu prospívá, a naopak co nejméně škodlivin.
Cest je mnoho – můžete si zamilovat čistící bylinkové čaje, významně omezit konzumaci uzenin a mléčných produktů, přeorientovat se na biopotraviny, stát se fandou nakličování, dlouhodobě užívat mladý ječmen a chlorellu, naordinovat si pravidelné posty nebo půl hodiny rychlé chůze denně… Pomůže každá drobnost, ale pokud chcete opravdu patrné změny k lepšímu, ideální je přejít od drobností k zásadním změnám. Vaše zdraví a na něj vázaná spokojenost za to určitě stojí.

Text: Zuzana Klementová

Žádné komentáře:

Okomentovat