pátek 3. dubna 2015

7 tipů na šetrný, voňavý a zároveň účinný úklid

Přes zimu trávíme doma nejvíce času. Pravidelný úklid je zejména v této době důležitý nejen proto, aby nás příbuzenstvo nepomluvilo, ale také aby v našich domovech vládla harmonie a důležité energie proudily žádoucím způsobem. A stejně jako stále více dbáme na kvalitu své stravy, měli bychom také vědět, jaké látky pouštíme do našich domovů spolu s čisticími prostředky. Lebka se zkříženými hnáty nebo obrázek umírající ryby, které běžně zdobí etikety masově vyráběných čističů, mluví samy za sebe. Přinášíme vám proto několik tipů na šetrný úklid za použití běžných kuchyňských surovin i moderních ekologických výrobků. Těch už dnes  existuje široká paleta. Vybrat si můžete nejen ekologický „jar“, ale i čistič koberců, koupelen, odpadů či ekoprostředek na jarní mytí oken, které bude již brzo aktuální.

1, PŘESTAŇTE SE BÁT BAKTERIÍ
 
I když se nás reklamy snaží přesvědčit, že jsou naše domovy promořené zákeřnými choroboplodnými zárodky, se kterými si poradí jen chemické dryáky, nenechte se vystrašit. Bakterie a viry tu byli mnohem dříve než lidstvo a jsou přirozenou součástí všech ekosystémů. Pokud se snažíte svou domácnost udržet „hygienicky čistou“, riskujete, že vyhubíte i mikroorganismy, které jsou nám prospěšné. Děti vyrůstající v takovém sterilním prostředí nemusí mít dostatečně silnou imunitu a mohou být náchylnější k nemocem, zejména  alergiím. Pokud si už svůj úklid bez desinfekce nedokážete představit, zvolte některý z ekologických čističů třeba na bázi octa či kyseliny citronové, a nebo při úklidu používejte éterické oleje s antibakteriálním účinkem (např. šalvěj, eukalyptus, tea tree).


NÁŠ TIP Čistič hraček a dětských pokojů od značky EFP z mýdlových vloček obsahuje pouze přírodní antibakteriální složky. Hygienický čistič od Frosch s vůní levandule vyžene bakterie z celé koupelny včetně toalety.



2, MĚJTE CERTIFIKÁTY V MALÍČKU

Jak vlastně poznat, že daný ekologický čisticí prostředek skutečně bere ohledy na vaše zdraví i přírodu? Nejjednodušším vodítkem jsou ekologické certifikáty, které dokládají, že výrobek splňuje určité kritéria nezávadnosti. Sleduje se například biologická rozložitelnost, recyklovatelnost obalu, dráždivost pro kůži či toxicita produktu pro vodní prostředí. Důležité je ale vědět, že i při používání certifikovaných ekoprostředků musíme dodržovat pokyny výrobce. To platí zejména pro koncentráty, které jsou v neředěném stavu velmi silné a mohou třeba nepříjemně podráždit pokožku.

                                                      


3, DÁVKUJTE S MÍROU

Když je to eko, tak to přece nemůže být tak silné, jako normální čistič. Radši tam dám trochu víc, než tady píšou…“ Takto bohužel uvažuje hodně hospodyněk zvyklých vše dávkovat od oka. Pak ale nemohou očekávat, že ekologický úklid bude šetrný i k jejich peněžence. To, že ekologický prostředek nemá uměle jásavou barvu ani omračující vůni, ještě neznamená, že se ho pro kýžený výsledek musí použít dvojnásobné množství oproti jeho chemickému konkurentovi. Šetrný úklid může být stejně drahý, nebo i levnější než jeho konvenční varianta. Záleží ale na výběru prostředků. Výhodné bývají zejména koncentráty, v jejichž balení si domů nepřinesete zbytečnou porci předražené vody. A než si pořídíte další drahý čistič skvrn, který bude po jednom až dvou použitích nejspíše jen zabírat místo ve skříni, zkuste sáhnout po některém z univerzálních ekologických prostředků nebo po skvělém žlučovém mýdle, které si poradí s mastnotou a skvrnami od krve, inkoustu, trávy i červeného vína.

NÁŠ TIP Výborný koncentrát na čištění podlah s příjemnou vůní citronu a šalvěje nabízí například značka EFP. Netoxický odstraňovač skvrn a zápachuEveryday citron stejné značky lze použít na prádlo, nábytek, ledničku i odpadkový koš.


4, PODÍVEJTE SE DO SPÍŽE

Pokud zvažujete, zda vůbec začít s ekologicky šetrným úklidem, ať už kvůli zdraví své rodiny, nebo kvůli ohledu k přírodě, zkuste se nejdříve seznámit s užitečnými pomocníky, kteří se najdou skoro v každé domácnosti. Ocet je úžasný univerzální čistič. Zlikviduje vodní kámen usazený v toaletě, pročistí ucpaný odpad, vydesinfikuje myčku na nádobí a umyjete s ním i okna.
Dalším talentovaným všeumělem v oblasti ekologického úklidu je jedlá soda. Zatočí s mastnotou, usazeninami všeho druhu a ještě pohlcuje nepříjemné
pachy. Kyselina citronová je zase specialista na odstraňování vodního kamene
zejména z rychlovarné konvice, kávovaru nebo myčky. A s nevzhlednými
skvrnami na nábytku si lehce poradí jedlé oleje. 


NÁŠ TIP Pokud si jedlou sodu oblíbíte, značka Yellow & Blue ji nabízí i ve výhodném pětikilovém balení. Pro ty, kteří si netroufnou na namíchání vlastního roztoku, je tu například čistič se sodou ve spreji značky Frosch.


5, NEZAPOMÍNEJTE NA DŮLEŽITÉ DROBNOSTI

I v případě úklidu se vyplatí investice do prevence. Kvalitní rohožky před a za vstupními dveřmi poberou pořádnou dávku špíny, která by se jinak dostala dál do domácnosti. Sítko na odtoku dřezu, umyvadla a vany zachytí nečistoty
a pomůže vám ušetřit za drahé a k životnímu prostředí velmi agresivní čističe odpadů. Sklápění záchodového prkénka zase zabrání, aby se v míse usazovalo více vodního kamene, než je nutné. Kvalitní utěrka z mikrovlákna a dražší, ale bytelnější houbičky jsou k životnímu prostředí mnohem přívětivější, než jejich
lacinější konkurenti na pár použití.


NÁŠ TIP Eko mycí houbička od firmy Sonett se vyrábí i z recyklovaných PET lahví a je velmi šetrná k povrchům. Prachovky od EcoForce jsou dokonce
kompletně vyrobené z recyklovaných vláken.





6, UDĚLEJTE SI Z ÚKLIDU RITUÁL

Ti, kdo chtějí do úklidu své domácnosti investovat co nejméně času, energie i peněz, by si měli zapamatovat, že základem úspěchu je pravidelnost. Kdo nedrží tradiční uklízecí sobotu, by si měl týdenní úklid jednotlivých částí domu či bytu rozvrhnout do závazného harmonogramu. „Zkulturnění“ zanedbaného domova totiž dá mnohem více práce a také se do něj většinou nikomu moc nechce. A nakonec se sahá po agresivních prostředcích s obsahem jedovatého chloru, karcinogenního formaldehydu a žíravého hydroxidu sodného, které mají z toalety odloupat vrstvy vodního kamene, zapatlané dlaždičky vycídit do křišťálového lesku a vyzabíjet všechno, co nedorostlo viditelné velikosti. Pro naše zdraví ale taková štědrá dávka chemikálií představuje zbytečnou toxickou zátěž. Ve vyšších koncentracích a při nedostatečném větrání riskujeme bolest hlavy, poleptání sliznic nebo rovnou otravu.   

NÁŠ TIP Pokud už je nutné sáhnout po čističi odpadu, ekologická varianta je
k přírodě a zejména vodním organismům mnohem ohleduplnější. Například čističi odpadů od EFP dodávají sílu rostlinné enzymy. Čistič toalet značky Ecover si s vodním kamenem poradí během pár minut a to i bez jedovatých chemických látek.




7, UKLÍZEJTE VOŇAVĚ

Moderním trendem je nejen sterilní čistota, ale i „svěží vůně“. Pokud však
nechcete riskovat vznik nepříjemných alergií a dalších potíží, měli byste se
vyhnout všem chemickým osvěžovačům, převoněným čisticím prostředkům
i oblíbeným, leč většinou nepříliš účinným kostkám do záchodových mís. Kdo
by postrádal intenzivní vůni masově vyráběných čističů, může si do neutrálního ekologického prostředku přidat přírodní vonný olej dle svého výběru. A nebo si vybrat už ovoněný. Na zápach z toalety platí častější manévry s čisticí štětkou a dráždivý osvěžovač ve spreji nahradí difuzér s pár kapkami éterického oleje.


NÁŠ TIP Ekologických prostředků s přírodními vůněmi je na trhu celá řada, například Frosch vyvinul praktický univerzální čistič vonící po levanduli nebo pomeranči. Neglazovanou keramickou destičku pro nakapání oleje, která potěší krásným zpracováním, vyrábí Nobilis Tilia.





Text: Zuzana Klementová


Článek z časopisu Nákup všemi smysly číslo 7.

Žádné komentáře:

Okomentovat