čtvrtek 14. května 2015

Mořská houba – tampón vyrobený přírodou

I když jsou mořské houby v české kotlině jakožto menstruační pomůcka téměř neznámé, ženy z domorodých kmenů pobývajících u pobřeží je používají po tisíce let. A není se co divit, protože mají řadu výhod. Tou zásadní je, že se jedná o opravdu přírodní surovinu, jejíž měkkosti, přizpůsobivosti ani životnosti syntetické materiály prostě nemohou konkurovat.
I když je suchá menstruační houba na omak tvrdá, nenechte se mýlit. Stačí ji navlhčit a rázem je poddajná a připravená starat se o vaše pohodlí. A nejen o něj. Na rozdíl od většiny tampónů tento přírodní materiál nevysušuje sliznici pochvy, nenarušuje její přirozené pH a nevnese do těla toxické látky, jako jsou agresivní bělidla, umělá barviva nebo parfémy. Díky tomu odpadá nebezpečí až smrtelného syndromu toxického šoku a snižuje se riziko vzniku mykóz či vaginálních zánětů. 


Vhodná i při alergiích

Příroda naopak do mořských hub zakomponovala minerální látky, které tělu prospívají. Jsou proto vhodné i pro ženy s citlivými sliznicemi nebo v případě alergií. Jejich použití je přitom stejně jednoduché jako u klasických tampónů. Díky poddajnosti materiálu se houba po zavedení do pochvy přizpůsobí potřebám své uživatelky. Dá se s ní podle libosti sportovat i spát. A dokonce i milovat – neucítí ji ani jeden z partnerů.
Na výběr bývají tři velikosti hub – pro slabou, střední a silnou menstruaci. Dají se pak používat i jako alternativa oblíbených intimek. Pokud si domů přinesete mořskou houbu a zjistíte, že je příliš velká, nezoufejte. Stačí vzít nůžky a prostě ji přistřihnout dle potřeby. Houba se zavádí prsty, nejvhodnější umístění v pochvě je individuální. Podobné je to i s měněním – závisí na síle menstruace. Houba se jednoduše vyndá, umyje tekoucí vodou, vyždímá a opět zavede. Díky tomu odpadá nutnost nosit v kabelce náhradní vložku či tampón.
 

Ekologická a ekonomická

Úžasné na mořských houbách je, že vám jedna vydrží zhruba půl roku – hodně při tom záleží na péči, jaké se jim dostává. Vhodné je mít vždycky dvě, takže za rok žena spotřebuje dva až čtyři kusy. I když je počáteční investice větší než při koupi jednotlivých balení vložek či tampónů, brzy se vrátí. Roční náklady na jednorázové hygienické pomůcky se v závislosti na používané značce pohybují minimálně kolem tisícikoruny. Balení dvou mořských hub přitom většinou nestojí ani pět set korun.
Houby, které doslouží, se samy jednoduše rozloží a nezbyde po nich žádný obtížně odbouratelný odpad, na rozdíl od drtivé většiny jednorázových menstruačních pomůcek. Můžete je třeba zkompostovat nebo zakopat do záhonu. V čistých mořích, kde se citlivě sklízí, neustále dorůstají nové. Díky tomu nedochází k takovému drancování přírody, jakým je třeba kácení stromů pro výrobu papíru na vložky či tampóny nebo neekologické pěstování bavlny pro stejný účel. 
 

Koupel pro houbu

Aby mořská houba sloužila co nejdéle, vyžaduje pravidelné koupele. Minimálně jednou během cyklu (před nebo po menstruaci) je nutné ji desinfikovat. Není přitom potřeba kupovat žádné drahé prostředky. Houba si vystačí se solnou koupelí, octovým roztokem nebo lázní s několika kapkami Tea Tree oleje. Ženy, které trápí vaginální infekce, by si měly menstruační houby pořídit dvě, aby použitý kus mohly dát desinfikovat.
Důležité je nikdy nemačkat suchou houbu, hrozí její poškození. Nesvědčí jí ani pobyt ve vroucí vodě. Zmenší se, ztvrdne a pozbyde část své savosti. Rovněž je dobré mít na paměti, že by menstruační houba neměla přijít do styku s agresivními látkami, byť by to bylo jen mýdlo, protože jejich zbytky zůstanou uvnitř a mohou dráždit citlivé sliznice.
 

Tajná výzbroj prostitutek

Skvělé vlastnosti mořských hub lidstvo využívá již po tisíciletí. Římanům houba připevněná k tyčce sloužila jako obdoba toaletního papíru. Kromě toho už věděli, že podporuje hojení ran a jizev. Středověcí lékaři doporučovali mořské houby při nedostatku jódu. Právě tento prvek zajišťuje jejich výborné antiseptické, desinfekční a antibakteriální vlastnosti. Používaly se dokonce jako prostředek zabraňující početí (nedoporučujeme zkoušet) a hodily se také prostitutkám, které potřebovaly pracovat non-stop i během svých dní. Nejznámější jsou ale mycí a kosmetické houby, které vynikají jemností a savostí.
Menstruační houby se sbírají ručně, aby se nepoškodily jejich kořeny a mohly opět dorůst. Nijak se chemicky neupravují. Každá je originál, takže se mohou lišit tvarem, velikostí i barvou. I když se tváří jako rostliny a příbuzné našich hříbků a žampionů, biologové je řadí mezi živočichy. Sice se jako jediní zástupci živočišné říše nemohou samostatně pohybovat, zato ovšem dovedou vytvářet nádherné krajkovité útvary, které dokážou narůst až do dvou metrů.
 

Náš tip:

Vyzkoušejte tampóny z mořské houby značky Moontimes. Balení obsahuje dva kusy, takže vystačí až na rok používání. Přírodní nebělené houby pocházejí ze Středozemního moře. Na výběr jsou tři velikosti.



Žádné komentáře:

Okomentovat