středa 17. června 2015

Biobavlna – zdravější, kvalitnější a ekologičtější „sestra“ bavlny

Módou posledních let se stalo tažení proti výrobcům nekvalitních potravin, díky němuž se velká část české populace konečně naučila číst drobná písmenka na etiketách. Dalším bobříkem, kterého si můžeme dát, je zaměřit se kvalitu oblečení, v němž trávíme celé dny. Pravda o tom, z čeho a v jakých podmínkách vzniká většina našich halenek, džín a svetříků, totiž není nikterak příjemná.

Bavlna u nás získala nálepku ideálního kandidáta na přírodní materiál, je takovým protikladem všech těch syntetických polyesterů, viskóz a polyamidů, které umí „pokousat“ a ještě se v nich dost potíme. Jenže náš dojem udržuje hlavně fakt, že místo řepky a kukuřice nemáme za domem plantáže choulostivých bavlníků.

Pesticidy a toxické barvy


To bychom totiž brzy zjistili, že je to jedna z nejvíce chemicky ošetřovaných plodin, která do sebe na poli vstřebává vysoce toxické (i prokazatelně karcinogenní) pesticidy a pak projde neméně drastickým bělením a barvením. Nejen, že tyto jedovaté látky uvolňuje, když ji máme na sobě, a to opravdu dlouho. Ještě horší je, že v rozvojových zemích, kde se bavlna pěstuje, naše touha po stále nových módních kouscích neúprosně zamořuje půdu i zdroje pitné vody.
http://www.branakdetem.cz/zavinovaci-body-s-potiskem-dlouhy-rukav-lotties.htm

Zájemcům o toto téma doporučujeme dokument 100% Cotton – India. Velmi poučná je také nedávno natočená reality show Sweatshop, v níž se tři módní blogeři z blahobytného Norska na měsíc přesunuli do jedné z ještě „slušnějších“ textilních továren v Kambodži. A aby nám toto téma nepřipadalo tak odtažité, fabrika, jejíž dělníci si nevydělají málem ani na jídlo, je dodavatelem i v Česku oblíbeného řetězce H&M.

Bavlna bez „velkochovu“


Pokud se rozhodneme, že se něčeho takového ze zdravotních, ekologických či etických důvodů odmítáme dále účastnit, rozhodně nehrozí, že bychom neměli skoro nic na sebe. Určitě už jste slyšeli o biobavlně, při jejímž pěstování mají chemikálie útrum. V jejím případě se vsází na hnojení kompostem, pletí a přirozenou biodiverzitu, která brání namnožení škůdců. To samé platí i o zpracování v textilních továrnách – žádný chlor na bělení, formaldehyd nebo zdravotně podezřelá barviva. Dokonce existují i barevně kvetoucí odrůdy, které není třeba uměle dokrášlovat.
http://www.branakdetem.cz/damske-tricko-3-4-rukav-caffe-latte-biosatnik.htm

I tady je ale třeba kriticky zkoumat. Bio Made in China nemusí být vždy tou nejlepší alternativou, protože v Asii často nefungují skoro žádné kontrolní mechanismy. Proto je vhodné zaměřit se na certifikované zboží (například GOTS - Global Organic Textile Standard). A pozor, oblíbeným tahem prodejců je označit logem biobavlna produkty, v nichž je tato surovina zastoupena pouze částečně. Pozorně číst etikety se proto vyplatí zejména ve velkých řetězcích.

Alternativa nejen pro ekzematiky

Pokud váháte, zda si připlatit za organicky pěstovanou bavlnu, vězte, že cena odpovídá kvalitě. Biobavlna je příjemnější na dotek, prodyšnější a díky šetrnému zpracování také mnohem vhodnější pro osoby s citlivou pokožkou - zejména pro ekzematiky a děti, jejichž organismus je velmi vnímavý vůči vnějším vlivům.
http://www.branakdetem.cz/body-bio-bavlna-ufoni-maxomorra.htm

Měli bychom si také připomenout, že kůže je největší orgán lidského těla a že dýcháme i skrze ni. Proto je rozumné pořídit si v biokvalitě alespoň oblečení, které je v přímém kontaktu s naší pokožkou – prádlo, noční úbory všeho druhu, tílka a trička. A stejně, jako nás po hamburgru s hranolky z „mekáče“ nespasí jedno jablko s nálepkou BIO, bychom si i v případě oblečení měli uvědomit, že správným směrem vede jen úplná změna našeho spotřebitelského myšlení.

Investujte do kvality

Reklamy se nám snaží tvrdit, že nás skříně plné značkových oděvů udělají šťastnými a naprosto neodolatelnými. A že pokud nebudeme mít tričko z poslední kolekce, které je tak chatrné, že se rozpadá málem už v obchodě, jsme prostě out. Vážně tomu věříte? Zdravý selský rozum napovídá, že i u oblečení se vyplatí investovat do kvality na úkor levné kvantity na dvě vyprání.

A to nejen kvůli dobrému pocitu, že jsme udělali něco pro své zdraví i pohodlí a celkem vzato i ušetřili. V případě biobavlny náš nákup prospívá také těm, kdo se rozhodli postavit proti bezohlednému drancování přírody, které se dotýká milionů zemědělců a dělníků z rozvojových zemí.


Náš tip:
V sortimentu Brány k dětem najdete pestrý výběr oblečení pro nejmenší z biobavlny – čepičky, body, dupačky, trička, mikiny i šaty pro malé parádnice. Nabízíme také látkové pleny z biobavlny s uznávaným certifikátem GOTS.

Mezi naše oblíbené výrobce patří český Biošatník, česká značka luxusního spodního prádla Page Underwear i švédská Maxomorra, jejíž dětské oblečení vyniká nápaditými potisky. Noční košile i košilky, nátělníky, podprsenky na kojení či soupravy pro muže z biobavlny hledejte pod značkou Lotties.
http://www.branakdetem.cz/kalhotky-z-biobavlny-cerna-krajka-page-underwear.htm

V dalších dvou dílech našeho odívacího miniseriálu Vás seznámíme s úžasnými vlastnostmi bambusu a dalších přírodních vláken - vlny, hedvábí a konopí.

Autor: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst

Žádné komentáře:

Okomentovat