neděle 28. června 2015

Oblečte se do bambusu a zamilujte si materiál budoucnosti

Bambus je v mnoha ohledech výjimečná rostlina. Na Zemi si spokojeně vegetí úctyhodných 20 milionů let, aniž by potřeboval nějak zásadně měnit svůj geniálně jednoduchý design. I když patří do čeledi trav, některé jeho druhy se vytáhnou do úctyhodných čtyřiceti metrů. Této nenáročné rostlině se navíc daří skoro všude - v tropech i chladných Himalájích. A teď míří do našich šatníků.
http://www.branakdetem.cz/bambusovy-detsky-slintaatek-satek-kikko.htm

Rostlina mnoha talentů

Určitě už jste slyšeli, že v Asii je bambus rostlinou nesčetných využití. Staví se z něj domy, vyrábí nábytek a vybavení domácností, jeho výhonky jsou oblíbenou lahůdkou, semena slouží jako krmivo a bambusové třísky úspěšně zahání řadu neduhů. Proč se o něj ale zajímat v souvislosti s oděvy?

Evropané bambus jako textilní materiál teprve objevují, Asiaté si ale výrobky z jeho vláken oblékají již stovky let. Bambus by vás mohl zajímat hned z několika důvodů:

- Je velmi savý (bambusové vlákno absorbuje až 4x více vlhkosti než bavlna).
- Přirozeně zabraňuje množení bakterií a plísní.
- Vyhovuje i alergikům, ekzematikům, diabetikům a dětem s citlivou pokožkou, protože nebrání kůži v dýchání.
- Je jemný na dotek a pohodlný na nošení.
- Neutralizuje zápach a nelepí se na tělo (ideální na cesty).
- Má skvělé termoregulační vlastnosti – v horku zchladí až o 3°C, v zimě příjemně zahřívá.
- Vyniká téměř hedvábným leskem.
- Pohlcuje škodlivé UV záření.
- Je antistatický (konečně převlékání bez zelektrizovaného účesu).
- A v neposlední řadě se po použití přirozeně stoprocentně rozloží.
http://www.branakdetem.cz/triatko-bambusove-s-dlouhym-rukavem-zelene-bamboolik.htm
Tyto vlastnosti dělají z bambusového vlákna ideální materiál na výrobu spodního a ložního prádla, ponožek, oblečení pro sportovce i dětských plen. Bambusové vlákno je úžasným vynálezem matky přírody. Uvnitř je duté, ale jeho povrch zaplňují miniaturní otvory, které mu dodávají výjimečnou prodyšnost a zároveň schopnost příjemně regulovat teplotu.

Náš tip: Hebký dotek bambusu si můžete dopřát třeba v podobě trika či trička, které v dámské, pánské i dětské verzi nabízí česká značka Bamboolik. Nosit ho můžete všem na odiv, a nebo jako hřejivou spodní vrstvu. Antibakteriální vlastnosti bambusového vlákna vyniknou zejména u ponožek. Zmiňovaný Bamboolik má v sortimentu kousky s veselými proužky. Zajímavým tipem pro maminky jsou bambusové vložky do podprsenky nebo kosmetické tampóny, které jsou ekologičtější než jejich jednorázoví příbuzní. A kdo se do bambusu zamiluje opravdu osudově, může si pořídit i odstraňovač skvrn s vůní bambusu a citronové trávy od EFP nebo ekologický celobambusový kartáček Curanatura.
http://www.branakdetem.cz/kartacek-curanatura-bamboo.htm

Když uvážíme, že nenáročný bambus patří k nejrychleji rostoucím rostlinám na planetě (ano, zvěsti o metrových přírůstcích za den nejsou přehnané), dostáváme výjimečnou surovinu, které je předpovídána velká budoucnost a která směle konkuruje umělým funkčním materiálům.

Roste bez hnojiv a pesticidů


Kdo by se v této souvislosti obával o osud pandích krasavců, kteří si pochutnávají výhradně na bambusu, nemusí si dělat starosti. Bambusové háje pokrývají tak obrovské rozlohy a tak překotně dorůstají, že je bambusu dost pro všechny. Navíc se mu daří i bez neekologických pobídek v podobě hnojiv či pesticidů.
http://www.branakdetem.cz/ctvercova-plena-bambusova-30x30-baby-lucy.htm

A teď potěšíme zejména ženy – dalším plusem oděvů z této trávy-netrávy je jejich snadná údržba. I když je bambus velmi hebký, nevyžaduje namáhavé praní v ruce. Bez úhony zvládne i pobyt v pračce nastavené na 40 stupňů. Navíc se nemačká, často ho stačí po vyprání jen vyvěsit na ramínko, a budete se z něj těšit mnohem déle než z méně odolné bavlny.

Náš tip: Svému potomkovi můžete dopřát v „bambusové“ kvalitě skoro celou výbavičku. Pleny vše v jednom s bambusovou vnitřní vrstvou nabízí třeba Bamboolik. Pozadu ale nezůstávají ani ostatní výrobci, takže si můžete koupit bambusové pleny všeho druhu (čtvercové, separační, vkládací), ubrousky, žínky, slintáčky, přebalovací podložky, osušky, zavinovačky, spací pytle, dětské návleky nejen pro bezplenkovou metodu, punčocháče i dětské příbory z bambusu.
http://www.branakdetem.cz/kapsova-plena-aio-opicky-bamboolik.htm


Bambusové vlákno se naopak nesnáší s bělidly, odstraňovači skvrn, aviváží a většinou i se sušičkou. Vzhledem k mimořádné savosti materiálu je zejména u bambusových dětských plen třeba počítat s tím, že schnou o něco déle než jejich bavlněné či konopné kolegyně. Třeba bambusové tričko nebo ponožky ale nebudou na šňůře déle, než jsme zvyklí. A i kdyby, má tento výjimečný materiál tolik výhod, že mu jeden rozmar rádi odpustíte.

Víte že?
Bambus je v Číně symbolem dlouhého života, míru a štěstí, v Indii zase věrného přátelství. Vyznavači Feng-šuej si ho rovněž oblíbili, protože představuje pevné zdraví a moudrost.
http://www.branakdetem.cz/bambusova-osuska-t-tomi.htm
V posledním dílu našeho odívacího miniseriálu Vás seznámíme s úžasnými vlastnostmi často opomíjených přírodních vláken - vlny, hedvábí a konopí.


Text: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst

Žádné komentáře:

Okomentovat