čtvrtek 9. července 2015

5 dobrodružných kapitol ze života vegetariána a vegana

Každodenní hledání nezávadné potravy, střety s nevlídnými domorodci a trýznivý stesk po maminčině rajské… Život vegetariána a vegana může být opravdové dobrodružství, než zjistíte, že to není až taková věda, jak se zpočátku zdálo. Proto přinášíme pár postřehů, které se vám mohou při praktikování "bezzvířátkové" stravy hodit. 

Začneme ujasněním pojmů:
Vegetarián – nepojídá živočichy, kteří dorostli do viditelné velikosti
Vegan – nejí vůbec nic, co má co do činění se zvířátky, včetně mléka, vajec a medu; většinou si nepořizuje ani výrobky z kůže, kožešiny, vlny, peří a dalších živočišných součástek

Oba tyto směry mají společnou tezi, že člověk je sice už hodně dlouho všežravec, ale nejpřirozenější je pro něj rostlinná potrava, kterou se živil úplně na prvopočátku ve svém sběračském stádiu. Těm, kdo o tom pochybují, doporučujeme lov na cokoliv jen s pomocí těch úžasných „tesáků“ a „drápů“, jež nám příroda nadělila. A kdyby křeček náhodou neběžel dost rychle, druhý úkol je ho pěkně s chutí zasyrova sníst. Samozřejmě vcelku.

Podobné je to i s mlékem – člověk je jediný druh, který se až do dospělosti dobrovolně živí mateřským mlékem jiného živočicha. Tele ale musí hlavně co nejrychleji stát na všech čtyřech kopýtkách, aby nezdržovalo stádo. Oproti tomu dítě první rok nechodí skoro vůbec, ale zato potřebuje živiny pro svůj opravdu velký mozek. A my ho místo toho připravujeme na život v přežvýkavém stádu, takže se není co divit, že stále stoupá počet lidí těžce alergických na kravské mléko.

A teď už slíbené rady do vege/veganživota:

1. Proč?

Na tuto otázku budete asi odpovídat mnohem častěji, než by vám bylo příjemné. Proto není od věci si svou motivaci vyjasnit hned na začátku. Hodí se to zejména ve chvílích, kdy si všichni okolo dopřávají řízky, zatímco na vašem talíři se skromně krčí uzené tofu. K základním pohnutkám, proč nejíst maso nebo rovnou všechny živočišné bílkoviny, patří:

nechutná mi to (v tomto ohledu mají školní a závodní jídelny pro lidstvo neocenitelný přínos)
dělám to pro zdraví (nechci mít útroby plné rozkládajícího se masa; kravské mléko překyseluje a zahleňuje organismus; nadměrná konzumace vajec zavání vysokým cholesterolem… )
soucítím se zvířaty (to ale chce i názornou ukázku, většina lidí si stále myslí, že jejich nedělní kuřátko někdy vidělo slunce a mléko k nim putuje od krav rekreujících se na horských svazích)
nechci zbytečně zatěžovat přírodu (uvádí se, že dva hektary půdy uživí jednoho všežravce, 14 vegetariánů a úctyhodných 50 veganů)
chci očistit svou mysl od energií spojených s tímto druhem potravy (v tomto případě opravdu zvažte, komu se svěřujete, protože riskujete cokoliv od nechápavých pohledů, přes šeptání za zády, až po úplné sociální vyloučení)

2. Jak na to?

Vegetariánství a veganství naštěstí nevyžaduje postupný několikaměsíční přechod jako třeba vitariánství (konzumují pouze tepelně neupravenou stravu, v drtivé většině rostlinou). Důležité je prostě začít a hlavně mít chuť se za pochodu pořád něco učit. Vegetariáni v džungli poledních menu většinou nějak přežijí. Soucitní restauratéři mívají alespoň smažený sýr (někdy z něj ale musíte oškrabat šunku), nějaký ten salát a nebo sladké jídlo. Ale co si mají dát vegani?

Oázami se pro ně mohou stát například indické, arabské nebo italské restaurace. Ale i tam je třeba pozorně vybírat a případně se vyptat obsluhy, jestli v tom úžasném špenátu s kari náááhodou není smetana. Pokud se rozhodnete, že prostě nechcete riskovat, nezbývá, než vyrazit na nákup a uvařit si samostatně.

V supermarketu vám kromě pultů s uzeninami většinou nabídnou leda samé mléčné výrobky a jeden druh tofu ustrašeně se krčící někde u zavináčů (ryby totiž pro plno lidí nejsou plnohodnotné maso). Velmi užitečné je začít konečně číst drobná písmenka na etiketách. Vaší noční můrou se pak nejspíše stanou téměř všudypřítomné „stopy mléka a vajec“.

Pokud si chcete ušetřit trápení, zamiřte do obchodů se zdravou výživou, kde na vás čeká plno potravin, které mainstreamový nejspíš-předčasný-smrtelník nemá šanci vůbec potkat – úžasné čočkové hamburgery, Goody Foody nerozpoznatelné od kuřecího, skvělá ořechová mléka nebo uzený tempeh. Nabídka je dnes už tak bohatá, že pochybovačům rozhodně nedopřejete tu radost a neumřete na podvýživu.

3. My a oni

A tím se dostáváme k tomu, na co se opravdu musíte připravit. Lidský druh má zvláštní libůstku – často své nepřátele definuje podle jejich jídelníčku. Francouzi jsou prostě žabožrouti, Číňané nemilosrdní pojídači domácích mazlíčků a Řekům zase nepřidává na popularitě zvyk servírovat ovčí bulvy. A do takové společnosti jste se teď dostali i vy, takže je nutné zjistit, jak moc je to s vámi zlé a zda by vás ještě nebylo možné navrátit zpět do náruče „přirozeně masožravé“ společnosti. Nastiňujeme pravděpodobný průběh výslechu:

- Proč nejíš maso/mléko/vejce...? (již probráno výše)
- A co tedy jíš? (Nezahlcujte jinověrce zbytečnými detaily, ideální odpověď: „Všechno ostatní“.)
- A nebudeš mít málo vápníku? (Tady pozor, povídačky o mléku, vápníku a zdravých kostech jsou opravdu jen povídačky. Podle některých výzkumů kravské mléko dokonce zhoršuje obávanou osteoporózu kostí, takže je mnohem smysluplnější získávat vápník z rostlin – hlavně máku a košťálovin. Koneckonců, kráva také nesežere jogurt, aby nadojila mléko plné vápníku.)
- A nebudeš nemocný, když nemáš všechny ty vitamíny? (Ano, může hrozit nedostatek zejména vitamínu B12, ale ten se dá doplnit i jinak. Logiku „kdo jí všechno, je zdravý“ pro větší názornost vyvracejte na příkladech z vašeho okolí. Hlavně se neopovažujte jako všichni okolo lehnout na chřipku, protože to bude stoprocentně připsáno na vrub vašemu nenormálnímu jídelníčku.)
- Tebe to ještě nepustilo? („A mělo by?“ Rozhodně si nehrajte na apoštola nové víry, ti většinou končí mučednickou smrtí.)
- A svým dětem maso/mléko/vejce/med dáš? (Nejdiplomatičtější odpověď: „Pokud je budou chtít, tak ano“.)

Dopředu se také duševně připravte na všechny ty oslavy narozenin, firemní večírky, návštěvy u budoucí tchýně, svatební hostiny a bezkaprové Vánoce. Asi nejtěžší úděl je soužití se stoprocentním masožravcem, který vám nedovolí uvařit ani meruňkové knedlíky. Možná se nakonec snížíte ke kompromisům – třeba kvůli rodičům, kteří opravdu neví, co by vám měli naservírovat, když k nim jednou za měsíc přijedete na návštěvu.

Ale tady pozor – plno pochybovačů bude jen a jen čekat na moment, kdy vás nachytají s krvavým steakem na vidličce. Protože, buďme upřímní, život bez masa zkoušel kde kdo, ale kolik znáte těch, kteří opravdu vydrželi?

4. Co za to?

Po nástinu hojných útrap spojených s vegetariánstvím a veganstvím je na čase opět zvednout bojovou morálku. Pokud si ohlídáte pestrost svého jídelníčku, aby z něj vaše tělo dostalo všechny potřebné živiny, nejspíše vás nemine postupné a vytrvalé zlepšování zdraví a kondice. Zažívací trakt nezatížený rozkládáním flákoty vám dopřeje dosud nepoznaný pocit „lehkosti“ a najednou budete mít i více energie a elánu.

Pokud neuděláte tu chybu, že živočišné bílkoviny ve velkém nahradíte smrtonosnými cukrovinkami průmyslového původu (tohle není legrace, klasickému cukru se nepřezdívá bílý jed jen tak pro nic za nic), můžete se těšit také na čistější pleť, ústup všemožných ekzémů a přirozený úbytek váhy. Citlivější jedinci možná zaznamenají i příznivé změny ve svých pocitech a náladách.

Je zajímavé, že většina těch, kteří se rozhodnou zapracovat na svém jídelníčku, brzy začne tíhnout i k dalším alternativním aktivitám. Může to být jóga, kontaktní rodičovství, přírodní stavitelství nebo třeba permakultura. Pokud vaši přátelé neskousnou váš přerod, nezoufejte. Nejspíše si prostě přitáhnete jiné, podobně naladěné jako jste nyní vy. Lidi, kteří se také zajímají, co jedí, co si oblékají i čím se nechávají oficiálně léčit.

A v neposlední řadě – konečně začnete cítit opravdové chutě jídla. Žádné přesolené špekáčky plné umělých dochucovadel nebo přeslazená zahuštěná voda, která se vydává za jogurt. Čím blíže budete k přírodě, tím víc si užijete skvělé chutě, které pro nás nachystala.

5. A co dál?

Pokud vám to vyhovuje, můžete být vegetariánem nebo veganem až do konce světa. Ale také nemusíte, je to vaše volba. Kdybyste se měli ustavičně trápit kvůli tomu, že nedokážete dodržovat všechno, abyste získali bobříka za vzorné vegeněco, tak to nejspíše nemá smysl.


Pokud z toho nakonec vyjde, že si maso dáte jen na návštěvách u rodičů, mléko nepijete jen kravské (kozí a ovčí jsou pro tělo přijatelnější) a občas si dopřejete vajíčko z babiččina chovu a je vám blaze na těle i na duchu, tak proč ne. Vaše tělo vám spolehlivě napoví, co se mu zamlouvá (určitě znáte ty útlumové stavy po příliš vydatné nedělní pečínce).

A jestli si ve svém snažení připadáte osamělí a nepochopení, uvědomte si, že ještě před pár lety po veganech nebylo ani vidu, ani slechu a ani vegetariáni nebyli běžným zjevem. A dnes vznikají vegerestaurace, internet je plný bezzvířátkových receptů a dokonce i v některých „normálních“ kavárnách se podávají veganské zákusky. Sice to neznamená, že by svíčkomilům zvonila hrana, ale je to skvělý začátek.

A důležitý postřeh na závěr - vegeživot vás nejspíše obohatí o důležitou zkušenost „jde to i jinak“. Zjistíte, že nemusíte dělat každou hloupost, kterou vám všichni okolo vnucují, a že stojí za to klestit si vlastní cestu. Díky tomu se z vašeho života opravdu stane dobrodružství, protože bude konečně a úplně VÁŠ. Přejeme příjemnou zábavu :-).

Naše tipy:
Pokud dumáte, čím efektivně a hlavně zdravě nahradit ranní rohlík s jogurtem nebo šunkovým salámem, račte se seznámit s vysoce kvalitními českými müssli od Mixit. Těší se na vás třeba To pravé ořechové, Mix malého Einsteina a nebo Pepek Bezlepek.


Plno vegetariánů a veganů sice ukočíruje živočišné bílkoviny, ale chutě zahání sladkostmi s nebezpečně vysokou koncentrací bílého cukru a pšeničné mouky. Mnohem zdravější je přeorientovat se na kvalitní sušené ořechy a ovoce, nejlépe v provedení bio. Sušené fíky zaženou i menší hlad, stejně jako příjemně sladké kešu. Mlsalové si určitě pochutnají na necukrovaných plátcích manga, léčivé moruši nebo sušených třešních.

Lehký oběd zajistí vegetariánské bezlepkové polévky od Sonnentoru, na ochutnání doporučujeme oblíbenou poznávací sadu. Biokrekry ve špaldové, sezamové nebo makové variantě vás zase rády doprovodí do školy, do práce i na výlet.

Autor textu: Zuzana Klementová, text byl publikován v červnovém vydání magazínu Nákup všemi smysly

Doporučujeme ještě přečíst:
Račte se seznámit - vegani, freegani, makrobiotici a spol.
Zdravé mlsání? V Bráně si vybere každý...
Tipy na jarní očistu pro méně i více náročné

Žádné komentáře:

Okomentovat