pondělí 3. srpna 2015

Hustá cizrnovo-bramborová polévka Hanky Zemanové

Cizrna je poměrně dobře stravitelná luštěnina. Někdy se jí říká římský hrách. Chutná trošku po oříškách a trochu jako kaštany. V každém případě je moc dobrá. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce obsahuje železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Má též vyšší obsah zdravých tuků, tzv. mastných kyselin typu omega-3, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a působí protizánětlivě. Vláknina v cizrně působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění. 
Hustá cizrnovo-bramborová polévka
recept na 5 porcí
vaření cizrny 45 minut v papiňáku (pokud nepoužijete konzervovanou)
příprava 20 minut

3 cibule nakrájené na měsíčky
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
5 lžíce olivového nebo avokádového oleje 
2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli 
0,5 kg očištěných brambor nakrájených na měsíčky nebo kostičky
1.25 l horké vody
0,5 kg uvařené nebo konzervované cizrny 
Veliká hrst listů mangoldu (nebo pórku, mladých lístků z řepy apod.)
2 kostky zeleninového bio bujónu 
sůl dle chuti

1. Na oleji pomalu osmažte cibulku a česnek. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte. 

2. Zalijte horkou vodou (nebo ideálně zeleninovým vývarem, máte-li ho), přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (nebo do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).

3. Přibližně 1/3 uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova – jde to i ponorným mixérem). Vraťte zpět přes cedník do polévky – čímž ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku. 

4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem popřípadě troškou smetany. 

5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo v troubě lehce opečenými vlašskými ořechy.
Můj tip pro děti:
Tahle polévka chutná dětem nejvíce, když je rozmixovaná a přepasírovaná přes síto. Já ji uvařím většinou na dva dny, první den ji jíme nerozmixovanou a druhý den rozmixovanou a přidám trošku čerstvé zeleniny. 


Vaření cizrny nebo jiných luštěnin

Propláchnutou cizrnu namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny látek, které nadýmají. Cizrnu zalijte cca litrem vody tak, aby byla ponořená a dejte vařit do papiňáku. Stravitelnost luštěnin ještě zlepšíte tím, když při vaření přidáte kousek mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné! 
Hanka s dcerami Natálkou a Eliškou
Článek byl publikován v dubnovém čísle magazínu Nákup všemi smysly.

Autor textu: Hanka Zemanová, autorka kuchařky BioAbecedář


Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat