neděle 19. července 2015

Proč bosé nohy? Rozhovor s Lukášem Klimperou, majitelem značky Ahinsa shoes

Hledání přirozenosti, tak by se dal krátce a jednoduše shrnout rozhovor s Lukášem Klimperou. Fyzioterapeut, zakladatel barefootové firmy Ahinsa Shoes a k naší radosti i lektor kurzů v Bráně. V milém rozhovoru jsme se dozvěděli pár zajímavých věcí o správném, či lépe přirozeném používání našich nohou. Pokud Vás bude zajímat více, než se zde dočtete, navštivte Lukáše osobně, ať už na kurzu Bosá chůze a její vliv na funkci pánevního dna, nebo na individuálním setkání Barefoot coaching…


Na co se můžeme Těšit, když se přihlásíme na Tvé kurzy, které v Bráně pořádáš?
Především na to, že budeme objevovat, jak naše tělo co nejméně omezovat a dovolit mu, aby fungovalo co nejspontánněji. Konkrétně jsme dělali sérii kurzů o vztahu bosé chůze a funkce pánevního dna. Toto téma jsme zvolili pro začátek, protože právě maminky navštěvující Bránu k dětem mají často potíže s pánevním dnem. A vztah bosé chůze a správné funkce pánevního dna je velmi těsný.

Nyní se budeme v kurzech zaměřovat na jednotlivé potíže našeho těla (například jak můžeme pomoci bosou chůzi potížím v bederní oblasti, krční páteři, …). Kurz bude mít vždy krátký teoretický úvod a pak bude následovat „improvizace na míru“ návštěvníkům kurzů. Každý kurz je jiný. Vyjdeme ze základní teoretické i praktické roviny, ale to kam se kurz ubírá, záleží na jeho návštěvnících. Každý člověk je jiný a já se snažím obsah maximálně přizpůsobit všem jeho účastníkům.
Jsi fyzioterapeut. Jaké jsou podle Tebe největší nešvary v tom, jak používáme náš pohybový aparát?
Může jich být nekonečně mnoho – jedná se o všechny situace, kdy používáme naše tělo jiným způsobem než je přirozené. Jsou to všechny „kancelářské pozice“, kdy jsme 8 a více hodin v „shrbené“ - decentrované pozici. Tělo reaguje změnami svalového napětí v různých segmentech, tlačíme si na vnitřní orgány a omezujeme náš dech. Jsou to sporty, které děláme, aniž bychom na ně byli připraveni. Jsou to všechny „zevní podněty“, kterými naše tělo omezujeme – nevhodné oblečení, obuv, o našem smýšlení a emocích ani nemluvě, ale to by bylo na jiný rozhovor. Naše tělo má obrovskou kapacitu a obrovské možnosti, jen je potřeba jej „používat“ co nejvíce přirozeně.

Tvoje specializace jsou nohy a boty. Jsou nějaké obecné rady, jak pečovat o naše nohy, aby nám dlouho ve zdraví sloužily? Na prvním místě bude asi volba vhodné obuvi a co dál?
Nohy potřebují svůj prostor a přirozenou aktivaci. Prostor, který noha potřebuje je ve skutečnosti poměrně veliký, zvláště ve špici. Mnoho lidí přichází do úžasu, jak je noha veliká, když si jí nastaví do jejího přirozeného centrovaného postavení – tj. stav, kdy osa prstů navazuje na osu záprstních kostí (viz obrázek). Kolik z nás má nohu takto nastavenou?

Co se přirozené aktivace týče, mám na mysli zejména tlumení dopadu, plynulé odvíjení chodidla a v konečné fázi odraz od prstů do dálky. Zejména ten chybí veliké části populace – a v prstech je taková síla – dokážou „zvednout“ celou naší hmotnost, když se postavíme na špičky.

Proč tedy nepoužíváme prsty při odrazu?
To, jak zapojujeme a aktivujeme naše tělo, je dáno pohybovými programy v našem mozku. Pokud máme např. nohu dlouhodobě ihnibovanou v důsledku nošení obuvi s úzkou špicí, lidově řečeno náš mozek „zapomíná“ tyto přirozené pohybové vzorce a mechanismy. I když jsme pak naboso, tak náš mozek prsty nezapojuje, právě protože to „zapomněl“. To je důvod, proč nabízíme i individuální poradenství (barefoot coaching), kde se často učíme aktivovat, resp. znovu oživovat naše přirozené pohybové programy.

Jak se stalo, že si začal vyrábět boty?
O typu bot bez jakéhokoli podpatku, s tenkou podrážkou a širokou špicí nás při studiu fyziterapie učila Clara Lewitová. Úžasná fyzioterapeutka, dcera prof. Lewita, jednoho ze zakladatelů České rehabilitace. Clara o těchto botách dokonce publikovala v odborné literatuře již roce 1998!
Clara mě tak nadchla, že jsem začal hledat takové boty sám pro sebe. Zároveň jsem chtěl, aby byly vegetariánské/veganské (neobsahovaly by části ze zabitých zvířat) a eticky (fair-trade) vyráběné. Ať jsem hledal, jak jsem hledal, nenašel jsem nikoho, kdo by takové boty vyráběl. No a tak nezbylo, než začít sám :)
Co znamená název Ahinsa shoes a jak tě napadl?
Ahinsa je starý védský výraz, který lze přeložit jako "nenásilí". Odráží to tři základní principy našeho projektu:
- bez násilí na našem zdraví, aby nohy mohly fungovat co nejvíce přirozeně
- bez násilí na zvířatech - boty jsou 100% vegetariánské / veganské, neobsahují části ze zabitých zvířat
- bez násilí na lidech - snažíme se o "fair trade" etickou výrobu

Čím se dopouštíme největšího násilí na našich nohách?
Tím, že je nemáme rádi. Tím, že je zmáčkneme a svážeme do nějaké pevné „dlahy“ (boty). Tím, že jim neumožníme fungovat, pohybovat se. Tím, že jim neumožníme „číst terén“ po kterém chodí.

Popiš čtenářům, jak probíhal proces vzniku tak unikátního tvaru bot.
Vždy jsme vycházeli z reálné lidské nohy v plném zatížení a především ve výše zmíněném centrovaném postavení. U naší nové kolekce Sundara jsme spolupracovali s designérkou a využívali i 3D technologií. 
 
Jsem máma, hledám pro svoje dítě to nejlepší a teď si myslím, že je to právě chůze na boso, to ale vždy nejde, takže co mám hlídat, abych nic nezanedbala?
Bota by měla být co nejlehčí, nejohebnější. Ideální je tenká podrážka, přes kterou dítě dokáže cítit terén. Samozřejmě žádný podpatek ani nic,co nohu „drží“. Pokud nohu drží vnější podpěry, nedrží jí k tomu určené svaly ani mozek dítěte. Nemohou se vytvářet důležité pohybové mechanismy, o kterých jsem mluvil. Důležitý je také tzv. test stélky -  z boty se vyjme stélka (vložka), postaví se na ní bosá nožička a zkusí se zacentrovat všechny prstíky. Pokud prstíky přesahují stélku, noha je v botě deformována a nemůže se přirozeně vyvíjet ani noha, ani pohybové programy v mozku.

Nedá mi, abych se nezeptala. Jsi rodilý Pražák, přesto ses s rodinou odstěhoval do malé vesnice na Moravě a k domečku s velkou zahradou pořídil ovečku a kozu, jak k tomu došlo?
Byl to sled životních událostí, které do sebe (nyní viděno s odstupem času) perfektně zapadaly. Oba s manželkou jsme chtěli do přírody. Zjistili jsme, že čekáme dítě a jaké prostředí může být pro život dítěte lepší než příroda? Také je v naší vesnici velké centrum Jógy v denním životě, kam jsme oba již mnoho let jezdili na letní semináře. Koza a ovce byl jen další nevyhnutelný krok. I certifikované BIO mléko je od kraviček, jejichž život není úplně svobodný a telátka jdou většinou na jatka. Přání vlastního “etického” mléka bylo jasnou motivací.
Co ti život na vsi dává a co bere?
To je jednoduché. Mám ticho, klid, čistý vzduch, krásnou přírodu před domem i za domem. Kde bych našel víc ? Nemám pocit, že by mi život něco bral...

Jaké jsou Tvé další plány, na čem právě pracuješ?
Na Ahinsa shoes, doslova na všech rovinách.

Kurzy Lukáše Klimpery Bosá chůze jako terapie a prevence potíží v oblasti bederní páteře a individuální poradenství Barefoot coaching se konají v Brně a v Praze. Na stránkách Brány k dětem je naleznete zde pro Brno a zde pro Prahu.

Autor textu: Magda Košnarová


Žádné komentáře:

Okomentovat