úterý 21. července 2015

Raw food neboli živá strava – když léčí každé sousto

Tak schválně, kolik čerstvého ovoce a zeleniny jste si dnes dopřáli? Půlku jablka ke svačině a dva plátky rajčete jako oblohu? Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měl dospělý člověk denně sníst minimálně 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny, což je pro leckterého vepřo/knedlo/zelo/milného Čecha slušný úkol i na celý týden. Pokud vás zajímá, co všechno pro vás může udělat vaše jídlo, neměli byste bez povšimnutí minout moderní stravovací filosofii raw food neboli živou stravu, která je založená právě na konzumaci tepelně neupravené potravy.

Základní pravidlo zastánců raw food (operují pod jménem vitariáni) jest, že potravu máme přijímat v co nejpřirozenější podobě, jak to měla v plánu matka příroda, než jí do toho začal mluvit člověk vyzbrojený ohněm. Zelenina, ovoce, bylinky, houby, ořechy a semena nesmí být vystavené vyšší teplotě než 45 °C, ani chemicky ošetřené. Jen tak si totiž zachovají maximum výživných látek a mohou blahodárně působit na naše zdraví.

Člověk vařivý

Ono „živá“ znamená, že v potravě zůstanou vitamíny, minerály i důležité enzymy, které vaření, pečení, smažení, dušení i fritování velmi úspěšně likviduje nebo proměňuje do nevyužitelné či přímo škodlivé podoby. Člověk je jediným známým druhem, který si tepelně upravuje potravu. Není náhodou, že také „vede“ co do počtu chorob, jež ho sužují. Dohánějí ho snad leda domácí mazlíčci, kteří s ním často sdílejí nejen obydlí, ale i část jídelníčku.

A co všechno vám může přinést přátelství s oříšky, ovocem a zeleninou? 
- Vařenou stravu tělo tráví i třikrát déle než syrovou. Raw food organismu ušetří spoustu energie, kterou by jinak na tak náročný proces potřeboval. Novopečení vitariáni pociťují příliv energie i elánu a také většinou nepotřebují tolik spánku jako dříve. 

- Raw strava přirozeně pomáhá regulovat zažívací potíže – od pálení žáhy až po nepravidelné vyprazdňování. Potraviny nevysušené tepelným zpracováním jsou totiž pro zažívací trakt mnohem přirozenější. Odpadá také nutnost nahrazovat vypařené tekutiny vodou, jejíž kvalita je často nižší než v syrové potravině (chlorovaná voda také nepatří mezi zázraky přírody).

- Tepelně upravené potraviny nebezpečně překyselují organismus, což může vést třeba k zánětům, alergiím, osteoporóze nebo rakovinnému bujení. Až na výjimky zásadotvorná živá strava dokáže tento proces zvrátit a nastolit harmonický stav. Absence soli zase chrání před vysokým krevním tlakem i infarktem.

- Raw food pomáhá při řadě zdravotních potíží a funguje i jako skvělá prevence před chorobami nejrůznějšího druhu. Vědecké výzkumy prokázaly, že konzumace vařené stravy vyvolává leukocytózu – zvýšený výskyt bílých krvinek, které organismus aktivizuje, když se cítí ohrožený. Takové soustavné namáhání imunitního systému může způsobit jeho oslabení a rozvoj různých chorob.

- Dalším nezanedbatelným plusem raw food je celkové omlazení těla - jemnější pleť, hustší vlasy a jako bonus naprosto přirozené hubnutí. Vitariáni si pochvalují také psychickou pohodu a větší odolnost proti stresu, kterou jim zajistil živý jídelníček.

- A teď si ještě spočítejte, kolik času trávíte u sporáku a nebo bezmocným poleháváním po příliš hojném nedělním obědu…

Než se ale rozhodnete odvézt sporák na smetiště a obsah ledničky rozdat sousedům, měli byste vědět, že přechod na raw stravu není vhodné příliš uspěchat. Tělo po desetiletí živené vařenými pokrmy plnými chemických vylepšovadel by z toho totiž mohlo být opravdu v šoku. A následná spontánní detoxikace nebývá zrovna příjemným zážitkem. 

Žádná strava pro králíky

Proto je třeba organismus na živou stravu postupně zvykat a usilovně navyšovat její podíl v jídelníčku. Ideální pro začátek jsou letní měsíce, kdy není problém si opatřit kvalitní ovoce a zeleninu, nejlépe od místního biofarmáře. Také vám nejspíše bude chvíli trvat, než zjistíte, na čem všem si jako novopečený vitarián můžete pochutnat. Rozhodně se nemusíte bát, že budete až do konce života ohlodávat nějaké nechutné lupení.

Lahodným začátkem mohou být různé dobrůtky v raw kvalitě. Třeba taková čokoláda z nepražených kakaových bobů je prostě úžasná. Nájezdy „mlsné“, která touží po své obvyklé nezdravé dávce, pomohou zvládnout raw tyčinky, koláčky, svačinové pomazánky, lněné krekry nebo šetrně sušené ovoce a nepražené ořechy. A pak si můžete zkusit udělat třeba svůj první živý chléb z mandlí a ovesných vloček a nebo raw pizzu ze lněného semínka. 

Mixér, odšťavňovač a spiralizér

Pokud vás raw food chytne za srdce i chuťové pohárky, které najednou začnou cítit úplně nové a úžasné chutě, bude na čase zapřemýšlet nad užitečnými kuchyňskými pomocníky. Základem je kvalitní stolní mixér, výkonný odšťavňovač, sušička pracující i při nízkých teplotách a mlýnek. Úžasné mrkvové, cuketové nebo třeba okurkové špagety vykouzlíte s pomocí spiralizéru. Oblíbené je také nakličovadlo, s nímž aktivujete živiny dřímající v semenech.

Přístroje by neměly suroviny zahřát nad zmíněných 45 °C. Proto je vhodné před koupí prostudovat pár diskusních fór, kde si vitariáni vyměňují své zkušenosti s jednotlivými modely. A pak už můžete odšťavňovat, strouhat, krájet, mlít a nakličovat a vůbec objevovat všechny chutě, které pro nás vymyslela sama geniální příroda.

Co dokáže šťáva

Skvělá je třeba čerstvá šťáva z celeru doplněná mrkví, která má výjimečné detoxikační vlastnosti, posiluje nervový systém a dokonce patří mezi osvědčená přírodní afrodiziaka. Ještě silnější očistu zajistí zelené potraviny v raw kvalitě – mladý ječmen a chlorella. Jejich předností je, že organismu nejen dodávají důležité živiny, ale zároveň ho i detoxikují.

Ať se raw food stane vaší životní vírou, nebo si jen večer u televize dáte místo přesolených mastných brambůrků raw zeleninové chipsy, každá změna k lepšímu se počítá. A spokojené tělo vám už napoví, co dalšího byste pro něj mohli udělat. Stačí ho jen konečně začít poslouchat. 
Naše tipy: 
K českým raw průkopníkům patří značka Lifefood, kterou v roce 2006 založila Tereza Havrlandová. Živá strava ji uchvátila, když hledala cestu, jak se vyrovnat se zraněním. Protože v Česku nemohla sehnat dost vhodných potravin, rozhodla se je sama vyrábět - bez chemie, bez přísad, bez lepku a v raw kvalitě. Z provozu v malé polorozpadlé pekárně vybudovala firmu, jejíž výrobky dnes znají vitariáni ve většině Evropy. 

Inspirací zejména v začátcích „nevaření“ vám mohou být například knihy Syrová strava12 kroků k syrové stravě nebo Živá kuchyně, cesta ke zdraví

Text byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly č. 8.

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat