neděle 25. října 2015

Celiakie – když se lepek chová jako jed

Zatímco ještě před třiceti lety patřila celiakie mezi téměř neznámá onemocnění, dnes někteří odborníci mluví přímo o její pandemii a pacientů, kterým byla diagnostikována nesnášenlivost lepku, stále přibývá. Protože si většina Čechů nedokáže představit snídani bez rohlíků, oběd bez knedlíků a večeři bez krajíce chleba, není od věci dozvědět se o celiakii – chronickém autoimunitním onemocnění sliznice tenkého střeva vyvolaném přecitlivělostí na lepek - trochu více.
Bezlepkové potraviny označuje symbol přeškrtnutého obilného klasu.

Lepek šlechtěný

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, kterou najdeme zejména v pšenici, žitu a ječmeni. Do známé čtveřice obilovin chybí oves, který obsahuje bílkovinu avenin a celiakům se rovněž nedoporučuje. Jak již název lepku napovídá, právě díky němu těsto „lepí“, což je nezbytný předpoklad, abychom místo tvrdé placky dostali nadýchané koláče. Požadavek na obilná zrna s co největším obsahem lepku vedl před dvěma stoletími k vyšlechtění odrůd, u nichž jeho zastoupení z původních zhruba 10 % vzrostlo na nynějších přibližně 50 %.

Již v roce 1950 bylo prokázáno, že lepek může poškozovat sliznici tenkého střeva a způsobovat tak rozmanité zdravotní potíže. I když od té doby diagnostika této nemoci pokročila, vzhledem k různorodosti příznaků stále patří k hůře odhalitelným. U dětí se projevuje zejména bolestmi břicha, zvracením, průjmy a celkovým neprospíváním. Dospělí ubývají na váze, trpí zácpami, průjmy, nadýmáním a neurčitými bolestmi břicha, ale také chudokrevností, poruchami menstruace, vyrážkami, záněty kloubů, odvápněním kostí, vyšší kazivostí zubů a často se potýkají také s neplodností, únavou a psychickými potížemi.

Strach z diagnózy

Nesnášenlivost lepku nelze vyléčit, při dodržování diety má ale poškozené střevo možnost regenerovat. „Odhaduje se, že v Česku celiakií trpí jeden a půl až dvě procenta populace. Tato nemoc má spoustu variací. Někomu stačí olíznout lžíci a hned mu naskočí pupínky, další si kousne do rohlíku a nic se mu nestane, protože citlivost organismu se liší. Spousta lidí tuší, že mohou mít tento problém, ale nechtějí jít k lékaři, protože se bojí, že by se po zbytek života museli omezovat,“ přiblížil zakladatel Klubu celiakie Brno Dalibor Ježorek.

Před pětatřiceti lety tuto chorobu diagnostikovali jeho tehdy sedmiměsíční dceři. Vzhledem k nedostatku informací o tomto onemocnění a naprosté absenci bezlepkových potravin v obchodech začal na konci osmdesátých let organizovat setkání rodičů a později založil i klub, který je nejstarší i největší v republice. Zatímco tehdy se toto onemocnění většinou projevovalo u dětí, které přecházely na první kaše z obilovin, dnes víme, že se u pacienta může vyvíjet i 15 let, než naplno propukne.

Nečekané souvislosti

Smutným faktem spojeným s celiakií je, že ji často doprovází další, zejména autoimunitní choroby - například zánět štítné žlázy, jater či tlustého střeva nebo cukrovka prvního typu. „Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k záludnějším nemocem onkologického charakteru. Kontinuální příjem lepku může způsobit vznik T buněčného lymfomu tenkého střeva, který má velmi špatnou prognózu. Pouze 10 % postižených žije déle než 5 let. K vzácnějším komplikacím patří i karcinom jícnu, dutiny ústní, hltanu či tenkého střeva,“ uvádí doktorka. Jana Dajková, která se zapojila do osvětového projektu Bezlepkoví zaměřeného na včasnou diagnostiku onemocnění.

Pokud testy celiakii potvrdí, má nový adept na bezlepkovou dietu alespoň jednu útěchu – nabídka vhodných potravin je dnes už natolik široká, že může několik měsíců strávit jen ochutnáváním. Ale pozor, i u bezlepkových potravin platí, že číst etikety je nezbytnost. Někdy je totiž jejich „bezlepkovost“ vykoupena pořádnou porcí přídatných látek, kterým je rozumnější se vyhnout. V porovnání se situací před Sametovou revolucí je ale současná nabídka přímo úžasná a není problém vybrat si opravdu zdravou alternativu.

Boom „bezlepku“

„Před třiceti lety nebylo nic. Jen v Praze v Kotvě na předpis vydávali v omezeném množství sedm výrobků, které se dovážely z Německa – těstoviny a podivný chléb v plechovce,“ zavzpomínal Dalibor Ježorek. Proto začal na brněnském výstavišti pořádat pravidelná setkání, na kterých se prezentují desítky výrobců bezlepkových potravin. Ochutnávky, možnost testování na celiakii i odborné lékařské přednášky tam dvakrát ročně přilákají 700 až 800 návštěvníků.

K českým odborníkům, kteří upozorňují na nebezpečí spojená s nadměrnou konzumací obilovin typickou pro euroamerický potravinový model, patří i doktor Josef Jonáš, autor metody řízené a kontrolované detoxikace organismu. Intoleranci lepku zjišťuje u 10 až 20 % svých klientů. Za nejnebezpečnější považuje pšeničný gluten, který negativně ovlivňuje fungování celého organismu. Kromě diety je podle jeho poznatků potřeba tělo očistit od glutenu, který zůstává v tkáních a působí jako trvalý toxin.

Dobrovolná dieta

Bezlepková dieta se v poslední době dokonce stává fenoménem mezi známými osobnostmi, které ji propagují coby recept na krásu i pevné zdraví. Patří mezi ně například špičkový světový tenista Novak Djoković, který o bezlepkové stravě dokonce napsal knihu Servírovat vítězství. Další na ni zase nedají dopustit v souvislosti s redukcí váhy. Důležité je ale jídelníček vyvážit tak, aby tělo dostalo potřebnou dávku sacharidů, vlákniny a dalších látek.

Pokud se rozhodnete místo tří moučných jídel denně jíst pouze jedno a rozšíříte svůj jídelníček třeba o luštěniny a bezlepkové plodiny jako pohanku, jáhly, amarant nebo quinou, určitě vám to prospěje i v případě, že vám konzumace lepku momentálně nepůsobí žádné akutní potíže. A
 ještě svůj kulinářský život obohatíte o spoustu nových lákavých chutí.
Naše tipy:
Pořádnou porci energie vám po ránu dodají bezlepkové raw snídaňové směsi od Iswari. Kromě kvality surovin a vynikající nutriční hodnoty se jejich tvůrci zaměřili také na originální chutě. Zkuste třeba kombinaci kakao-lucuma nebo mladý ječmen-banán.

Malý hlad zaženou skvělé raw tyčinky Hermes s ovocem, oříšky nebo nepraženým kakaem. Zakousnout se ale můžete i do bezlepkových polomáčených sušenek od značky Schär.

K obědu si zkuste uvařit třeba některé z bezlepkových těstovin. Už jste ochutnali nudle z pohanky nebo velmi výživné černé rýže? Komu by se i přesto stýskalo po knedlících, chlebu nebo třeba palačinkách, může sáhnout po některé z bezlepkových směsí.

Rychlou teplou večeři obstarají bezlepkové kaše Nominal, které připravíte dle svého gusta - na sladko i na slano. Kdo si večerní odpočinek neužije bez nějaké té dobrůtky, může si pochutnat třeba na kešu v raw čokoládě nebo zdravých bio křupkách McLloyd´S vhodných i pro děti.
Použité zdroje:
www.klubceliakie.cz
aeskulab.cz/bezlepkovi
josefjonas.blog.cz/1305/celiaki-intolerance-psenicneho-glutenu

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Suprově napsané. Díky mockrát. Jak jsem nedávno měla možnost zjistit, tak lepek umí v tělě udělat pěknou paseku. U jedné mé kamarádky se totiž začala právě celiakie projevovat a způsobila jí pěkné zdravotní potíže. Ještě donedávna jsem ale třeba vůbec nevěděla, že tato nemoc existuje. Co to přesně je mi objasnil až slovník cizích slov.

    OdpovědětVymazat