úterý 27. října 2015

Fotogalerie: Šestý ročník konference Aktivní rodičovství

Opravdu netypický obrázek nabízela v sobotu 24.října brněnská Fakulta sociálních studií. Místo studentů přednáškové sály obsadili rodiče. Zatímco si užívali přednášky zaměřené na výchovu dětí, jejich ratolesti si v uličkách posluchárny pouštěly autíčka, závodily v běhu kolem lavic a když je všechno to hraní a seznamování zmohlo, vracely se odpočinout si do náručí svých rodičů.

I letošní, již šestý, ročník konference Aktivní rodičovství byl dílem organizátorské trojice Kateřina Hájková Klíčová (UNIPA), Zora Javorská (Nesehnutí) a Lucie Harnošová (Brána k dětem). Jeho moderování se ujala herečka Simona Babčáková, které jakožto aktivní mamince probíraná témata evidentně nebyla cizí.
Organizátorky konference.

Simona Babčáková v akci.
Přednášky se konaly souběžně ve velkém a malém sále a občas bylo opravdu těžké vybrat si, které dát přednost. Jít na skvělou psychogynekoložku Helenu Máslovou, která s pomocí statistik, grafů i zkušeností z vlastní ordinace zasvěceně mluví o tom, jak mateřství českých žen ovlivňuje diktát společnosti; nebo dát přednost Alexandře Polarczyk, která se věnuje Mentálním jazykům a dokáže posluchače strhnout energickým projevem?
Helena Máslová
Alexandra Polarczyk
Hlavními hvězdami programu byly dvě zahraniční přednášející. Joanna Faber, dcera mezinárodně uznávané pedagožky Adele Faber, se se svým brněnským publikem spojila prostřednictvím videopřenosu. S humorem sobě vlastní se podělila hlavně o své zkušenosti s řešením konfliktních situací mezi rodiči a dětmi. Německá bioložka Evelin Kirkilionis, která strávila 25 let výzkumem nošení dětí, do moravské metropole dorazila osobně. Ve svém příspěvku shrnula, proč je pro lidské mládě nošení přirozené a proč ho potřebuje pro svůj psychický i fyzický rozvoj.
Z chatu s Joannou Faber.
Evelin Kirkilionis
Kdo na konferenci dorazil ještě coby nerodič teprve plánující vlastní potomstvo, mohl se lecčemus přiučit. Všude kolem se šátkovalo, nosítkovalo, přebalovalo, krmilo, bezplenkovalo i v přímém přenosu vychovávalo. Zkrátka ideální příležitost získat cenné postřehy z praxe. Dobrým základem pro vlastní rodičovství se mohly stát i praktické ceny z tomboly, kterou organizátorky zpestřily sled přednášek.
Pokud někoho zmohlo dlouhé sezení a nebo hlad, stačilo zamířit do blízké auly, kde se konal jarmark Náves. U stánku vegetariánské restaurace Rebio byla fronta téměř stabilně. Jak také odolat úžasné zelenině s tofu a bramborovou kaší, lákavým dezertům nebo báječné kávě? S plným žaludkem se také lépe absolvovala obhlídka všech dalších stánků. Hračky, dětské oblečení, knihy, barefootové boty, přírodní mýdla, sušené dobroty na váhu... Člověk by málem zapomněl, že je nejvyšší čas přemístit se na další přednášku. Ještě, že organizátoři pravidelně hlásili, co je aktuálně na programu.

Rozhodně neprohloupili ti, kdo vytrvali až do konce, kdy se promítal nový český film Cukr blog. Jeho autorka se rozhodla upozornit na rizika spojená se současnou nadměrnou konzumací tohoto sladidla. Zajímavá byla i následná diskuse se členy rodiny, jejíž osudy film sledoval a která se kvůli zdraví svých členů úplně vzdala cukru. A to už byl opravdu konec nabitého dne. Těšíme se na vás příští rok!
Organizátorky po náročném konferečním dni.
Fotogalerii z konference najdete ZDE

Autor fotografií: Jiří Dukát
Autor textu: Zuzana Dostálová

Doporučujeme ještě přečíst:
Aktivní rodičovství 2014 z pohledu účastnice
20 DŮLEŽITÝCH VZKAZŮ DÍTĚTE RODIČŮM
Čím děti vybavit do lesní školky

Žádné komentáře:

Okomentovat