úterý 6. října 2015

Šátky na nošení dětí a móda

Dítě nesené v šátku? Zatímco ještě před pár lety bylo něco takového k vidění leda v nějakém exotickém cestopisu, dnes není problém potkat ve městě cestou do práce i několik „nosících“ maminek. A jejich krásné šátky už nebudí jen údiv, ale stávají se předmětem obdivu, dokonce až sběratelské vášně. 

Výjimečné pouto


Mezi českými vyznavačkami šátků se ale najdou i ženy, kterým prošly rukama desítky šátků a nosítek. O radost z „úlovků“ i zkušenosti s jednotlivými modely se dělí v tematických internetových skupinkách a pořádají i srazy nosících maminek. Vzhledem k tomu, že se ceny kvalitních šátků pohybují kolem dvou až tří tisíc korun, by se mohlo zdát, že je to jen obdoba pověstné ženské vášně pro luxusní boty a kabelky. Nosící šátek ale ženu provází v období, kdy intenzivně prožívá své mateřství, a proto pro ni může mít mimořádnou citovou hodnotu.

„Své dceři jsem vybrala šátek s motivem velryb, protože je to nejen symbol štěstí, ale i nekonečnosti moře a Matky Země. Představuje také paměť, návaznost na pradávné vědění a napojení se na vyšší inteligenci. Tento šátek obešel nejbližší rodinu a přítelkyně z půlky republiky, ale nikdy bych ho neprodala, protože jsem díky němu s dcerou zažila krásných intenzivních devět měsíců. Teď ho mám schovaný doma a chtěla bych z něj vyrobit přehoz na dceřinu postel, který by měla jako památku na své dětství. Momentálně ji hodně zajímá móda, takže je i možné, že ho rozstříhá a ušije si z něj třeba šaty,“ usmívá se Renata Kotyzová, která svou dceru nosila od tří měsíců až do dvou a půl let. Nyní své bohaté zkušenosti s šátky i nosítky v Bráně k dětem předává dalším maminkám na kurzu Zdravé nošení.

Elastický, nebo pevný?


Zájemci se tam mimo jiné dozví, že existují dva základní typy šátků – elastické a pevné. První zmíněné jsou u rodičů oblíbené zejména proto, že se mnohem snáze vážou a také bývají levnější. Daní za jejich pružnost je ale nižší nosnost i životnost. Většinou s růstem dítěte udrží krok jen do přibližně jeho jednoho roku. Pevné šátky jsou pro opravdové „srdcařky“, které zvládnou počáteční nesnadné manévry se čtyř až pětimetrovým pruhem látky a vzdorujícím mimčem, které ještě neví, co má od novinky očekávat.

I když se ceny kvalitních kousků šplhají i přes tři tisíce korun, pevný šátek díky precizní vazbě „odnosí“ klidně i deset dětí. A jeho kvalita přitom roste, protože se při správném zacházení stává poddajnějším a hebčím. Tento proces je možné urychlit i tím, že nový šátek na čas slouží jako ložní prádlo nebo potah gauče. Není se pak co divit, že se takové kousky po bazarech prodávají i za 80 procent kupní ceny, což z pevných šátků dělá výbornou investici. A také velmi zajímavý módní doplněk, který lze celkem snadno obměňovat a směňovat.


Pro romantiky i rockery


Podobně jako u oblečení jsou i u šátků patrné různé trendy. „Bylo období, kdy všichni chtěli duhu, pak byly v módě geometrické retro vzory a v současnosti se dělají i šátky s příběhem. Třeba značka Natibaby na přání skupiny zákaznic utkala šátek s motivem Malého prince. Každá renomovaná značka se dnes snaží o osobitý design. I levnější značky vytkávají jemné žakáry s krásnými vzorky od květin přes zvířata po speciální modely třeba pro rockově laděné tatínky,“ popisuje Kateřina Stojaspalová z Brna, které nádherné vzory na šátcích učarovaly natolik, že si také pořídila malou sbírku, v níž převažují modří a fialoví krasavci.

Při vybírání šátku je podle ní důležité vzít v úvahu, že je to opravdu velký a výrazný kus látky a měl by proto své majitelce dokonale „sedět“. Některé ženy vsází na barevnou typologii, další si nechají poradit na fóru. Díky bohaté nabídce si svůj zamilovaný kousek najde každý - od hippies přes romantiky, kreativní umělce až po solidní dámy nebo milovníky strohého minimalistického designu. Kromě vzhledu se budoucí majitelky šátků hodně zajímají také o použitý materiál. Ideální je provedení bio v kombinaci se zdravotně nezávadnými barvami, protože se dá očekávat, že drobeček bude s šátkem v těsném kontaktu a občas ho i lehce ožužlá.


Nosíme celý rok


„Momentálně je velmi oblíbená bavlna s různými příměsemi - len, konopí, merino vlna nebo hedvábí. Někdy je i více příměsí dohromady, nebo třeba bavlna s česanou bavlnou a objevuje se i dražší egyptská bavlna. Už byl ale vyroben i šátek s funkčními vlákny z recyklovaných petlahví,“ nastínila paní Kateřina. Právě příměsi dodávají šátkům specifické vlastnosti – hedvábí lesk a hebkost, konopí pevnost a merino vlna schopnost přirozené termoregulace.

Při koupi šátku je rovněž vhodné zohlednit období, kdy bude užíván. Na léto se hodí lehké kousky s příměsí lnu a bambusu nebo nadýchaná bavlna. Protože se matka i nesené dítě vzájemně zahřívají, je vhodné šátek doplnit funkčním oblečením nejlépe ze směsi merino vlny a hedvábí. Maminky by také neměly zapomenout ochránit svého potomka před sluncem kloboučkem, který schová i choulostivou kůži na krku, a vhodným opalovacím krémem.

Naopak pro chladnější měsíce je lepší volit šátky s vyšší gramáží, přes které se nosí speciální bundy, svetry a kabáty, nebo nepromokavá softshellová kapsa v kombinaci s klasickým svrškem. Opět je třeba dbát na komfort všech částí dětského tělíčka, které jsou mimo šátek – hlavičku ochrání kuklička, nohy zimní capáčky, kamaše a návleky. Některé maminky si k oblíbeným šátkům rovnou uháčkují i ladící čepičku.



Na hrad i do lesa


A když už jsme vyladění a sladění hurá ven! „Šátek je skvělým pomocníkem všude, kam se jinak rodiče s kočárkem těžko dostanou, třeba při cestování hromadnou dopravou, putování po památkách nebo na procházce v lese. Dítě se v něm cítí bezpečně, protože je v teple, vnímá vůni i hlas matky a pohupování ho příjemně uspává. Maminka si zase užívá vzájemný kontakt, který je pro ni zejména v prvních měsících po porodu velmi důležitý,“ vyzdvihuje výhody „šátkování“ lektorka Renata Kotyzová.

Upozorňuje ale, že by se rodiče měli důkladně seznámit s pravidly zdravého nošení. Plno maminek i tatínků, které potkává na ulicích, sice používá kvalitní a krásný šátek, ale dítě v něm nemá zdravou polohu. Správně praktikované nošení utužuje vztah mezi rodiči a dítětem a také příznivě působí na psychiku drobečka, který se instinktivně snaží být v blízkosti matky, na níž je přirozeně závislý. Podněty, které při společném putování získává, mu zároveň pomáhají poznávat okolní svět.


Náš tip:
Krásné šátky i doplňky na nošení najdete v prodejnách Brány k dětem i v jejím e-shopu. S úvazy vám rády pomohou naše lektorky, stačí jen přijít na některý z kurzů v Praze, Brně, Jičíně, Pardubicích či slovenských Košicích.

Autor textu: Zuzana Dostálová

Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat