středa 4. listopadu 2015

Tipy na mňamózního Mikuláše bez traumat

Svatého Mikuláše a jeho čertovsko-andělskou družinu jsme coby malí špuntové vždycky očekávali s dost smíšenými pocity. Na jednu stranu jsme se těšili na sladkosti, ale vždycky nás to stálo pár chvil opodstatněného strachu, jestli si nás čertiska letos opravdu neodnesou. Jednou mě totiž pekelník opravdu nacpal do pytle a pustil mě až před domem. A i když jsme to všechno zvládli na výbornou, včetně povinné písničky nebo básničky, stejně náš balíček pravidelně zahrnoval i výstrahu v podobně černého uhlí. Tedy až do doby, než naši obec úspěšně plynofikovali…

Dnes už si většina rodičů naštěstí uvědomuje, že strčit malé dítě do náručí hrozivě vyhlížejícího čerta je jedna z celkem zaručených cest, jak mu způsobit doživotní trauma. Skvěle to popisuje Katka Králová z Nevýchovy: „Rodíče často vnímají Mikuláše jako skvělou možnost, jak svého malého raubíře donutit, aby byl alespoň chvíli hodný“. Jenže pokud takové strašení a zastrašování (Jestli nebudeš hodný, tak si tě čert odnese do pekla!) překročí zdravou mez, může to skončit nočním pomočováním, poruchami řeči či panickým strachem ze tmy.
V Bráně k dětem potkáte jen hodné anděl(k)y

Čert jako zážitek

I výsledky takto vynucené poslušnosti většinou bývají pouze krátkodobé. „Nejlepší je návštěvu čerta a Mikuláše pojmout jako zážitek,“ radí Katka. V takovém případě čert přestává být zákeřným monstrem číhajícím v temnotách, ale mění se v kouzelnou bytost, na jejíž příchod se dítě spolu s rodičem těší jako na zajímavé dobrodružství.

Velmi důležité je potomka nevydat této nadpřirozené síle napospas, ale být pro něj podporou, poskytnou mu pocit bezpečí. Užitečné nápady, jak z návštěvy Mikuláše udělat zážitek a ne trauma, najdete v Katčině videu ZDE. Další možností je navštívit některou z četných „čertovských“ akcí, kde se dítě s pekelníky setká, ale v mnohem uvolněnější atmosféře a ještě si užije třeba soutěže nebo putování za Mikulášem.

A když už pojmeme návštěvu nebesko-pekelné družiny takto „zdravě“, není od věci zamyslet se i nad obsahem balíčků, které mrňousové při této příležitosti dostávají. Dárečky k tomuto svátku prostě patří, vždyť svatý Mikuláš proslul štědrostí a navíc je i patronem dětí. Původ jeho nadílek lze vystopovat až do 10. století, kdy tento světec začal navštěvovat děti v Německu. První zmínky o podobných obchůzkách u nás pocházejí již ze 14. století, tedy z doby, kdy našim luhům a hájům vládl Karel IV.


Zdravější nadílka

Tehdy se ale děti musely většinou spokojit s mnohem skrovnějšími dárky – jablíčky, sušeným ovocem a ořechy, cukroví už bylo vzácnější. Dnes bohužel většina ne zrovna neobjemných balíčků obsahuje hlavně nezdravé průmyslové cukrovinky – čokolády, sušenky a bonbóny. Pro zdraví dětí na samém začátku zimy není takový příděl cukru, nekvalitních tuků a bohužel i řady sporných „éček“ zrovna vhodný. Naštěstí už dnes není problém sehnat zdravější alternativy a Mikuláš je skvělou příležitostí, kdy dětem tyto dobroty nabídnout.

Oblíbení gumoví medvídci i tvrdé „cucací“ bonbóny jsou k dostání také v bio kvalitě – doporučujeme ty od Sonnentoru. Na trhu jsou i žvýkačky a bonbóny slazené xylitolem, který působí jako prevence zubního kazu. Přeslazené tyčinky lze nahradit podobnými sladkostmi vyrobenými z čistě přírodních surovin – zejména ovoce a oříšků. Hledejte je třeba pod značkami LifefoodHermesChimpanzee či Ma baker.


Rawdobroty

Zkrátka nemusí být ani děti, které ze všech laskomin nejvíce milují čokoládu. Úžasné a ještě v raw kvalitě, doplněné ovocem či ořechy jsou kousky od Lifefood. Zaručenou kvalitu nabízí i značky Zotter, Green Dream nebo Vivani. Existují i zdravější verze sušenek, vyrábí je například Sonnentor, Pečivo Staňka či BioNebio. Pokud hledáte podobné dobrůtky v nepečeném provedení, vyzkoušejte třeba lněnky nebo pohanky od českého Lifefoodu.

Jak už jsme zmínili, do mikulášské nadílky tradičně patří i sušené ovoce a ořechy. Ideální je volit plody nesířené, nesolené, neobalené cukrem, nevykoupané v nekvalitní tukové polevě a pokud možno bio. Nabídka je opravdu široká, mezi osvědčené značky patří County Life, BioNebio i Lifefood. Vysloveně zimním kouskem jsou zasněžené mandle
 ve vanilkovo-kardamonové marináděA když už máte návštěvu Mikulášovy družiny zdárně za sebou, odměňte se třeba požitkem pro opravdové labužníky – oříšky a ovocem v raw čokoládě od BIO Cocoa.
Náš tip:
V některých rodinách Mikuláš kromě dobrot přináší i drobné dárky – takovou předzvěst vánoční nadílky. Zkrátit dlouhé zimní večery dětem pomohou třeba anděl na domalování, razítka s vánočními motivy, oblíbená magická tabulka, dřevěné miniautíčko nebo puzzle Namaluj si sám.


1 komentář: