pondělí 30. března 2015

Týden opravdových plen 2015

Ve dnech 20.-26.4.2015 proběhne mezinárodní událost Týden opravdových plen (Real Nappy Week). Jedná se o kampaň za pleny šetrné k životnímu prostředí, kterou v České republice koordinuje organizace Rosa o.p.s. V rámci Týdne opravdových plen bývají po celé republice pořádány besedy, workshopy, přednášky, happeningy, kurzy, soutěže a nejrůznější prodejní akce. Jejich cílem je seznámit spotřebitele s alternativami jednorázových plen. Pořadatelé akcí se snaží pomocí této události zvýšit v české společnosti povědomí o látkových plenách, propagovat jejich používání a zároveň informovat veřejnost o rozmanitosti nabídky, která zde panuje. Aktuální informace o Týdnu opravdových plen naleznete na http://www.tydenopravdovychplen.cz.

V rámci Týdne opravdových plen pořádá Brána k dětem v Praze a v Brně bezplatnou přednášku o zdravém přebalování a organizuje bazar látkových plen bez jakýchkoliv poplatků. Přesné termíny naleznete na stránkách kurzů v Bráně k dětem.  V tomto týdnu se také můžete v Brně zúčastnit přednášky o  bezplenkové komunikační metodě a využít slevové akce na produkty související s přebalováním, která v Bráně k dětem proběhne. K dispozici budou také zbrusu nové letáčky o přebalování do látkových plen. Pro aktuální informace sledujte náš Facebook.

Zapojte se do soutěžní ankety Plena roku, ve které spotřebitelé udělují hlas svým nejoblíbenějším plenám. Do soutěže se přihlašují přední čeští výrobci a dodavatelé moderních látkových plen. Jako hlasující můžete vyhrát jeden z kosmetických balíčků Nobilis Tilia.


25.4.2015 se v Brně uskuteční Den opravdových plen, v rámci kterého proběhne vyhlášení ankety Plena roku, uskuteční se druhý ročník českého přebalovacího rekordu, čeká na vás jarmark látkových plen a bude připraven zábavný doprovodný program pro celou rodinu. Aktuální informace na webu či Facebooku týdne opravdových plen, nebo Brány k dětem.



čtvrtek 26. března 2015

Tipy na jarní očistu pro méně i více náročné


Venku konečně svítí slunce, nalévají se pupeny a trylkují opeřenci, ale vy se cítíte jako v posledním tažení. Všechny chcípavky světa počínaje rýmičkou přes bolesti hlavy až po zažívací trable jako by soutěžily, kdo vám víc znepříjemní život. Sice se na vás ze všech stran se hrnou vědoucné komentáře o „jarní únavě“, ale i přes to byste neměli přeslechnout, že se vám vaše tělo snaží říci: „Je na čase uklízet!“.



Detoxikace, která je zaklínadlem posledních let, není nic jiného, než generální úklid těla od všech toxinů, což jsou jedovaté látky, které přijímáme s potravou, vdechujeme, vstřebáváme z kosmetických přípravků a léků a některé si dokonce sami vyrábíme třeba při napětí a stresu.
Spektrum těchto nebezpečných hostů je nepříjemně široké, mohou to být třeba těžké kovy, radioaktivní látky, chemické sloučeniny, potravinářské „zlepšováky“ či produkty plísní, nepřátelsky naladěných bakterií i našeho zaneřáděného zažívacího traktu.
Naši moudří předci moc dobře věděli, proč před Velikonoci drželi čtyřicetidenní půst, který se neomezoval pouze na maso, ale zahrnoval i újmu co do množství stravy. A to za sebou neměli Vánoce strávené u televize ve společnosti cukroví, bramborového salátu a chlebíčků s vlašákem. My na rozdíl od nich ale máme výhodu, že dnes existuje celá řada účinných způsobů, jak na jaře své tělo očistit. Račte se inspirovat.

1.    Kamarádi hlad a střídmost
A začneme již zmíněným postem, kdy se po určitou dobu nekonzumuje vůbec nic až na čistou vodu, nebo třeba jen zelenina, ovoce, přírodní šťávy a bylinné čaje. Výhodou této osvědčené metody je, že vás skoro nic nestojí, nemusíte kuchtit složité dietní variace a ještě ušetříte pár stravenek. Ne každého však nadchne představa, že bude v práci tři dny jen o jablkách a vodě. Odměnou pro vytrvalce ale bývá pocit lehkosti, nastartované zažívání a celkový příliv energie.
S očistnými hladovkami je třeba začít postupně, aby si na ně tělo mělo čas zvyknout. Půst je ideální podpořit vhodnými bylinami působícími zejména na játra a také očistou tlustého střeva (klistýr, colonhydroterapie). Může se totiž stát, že tělo nezatížené trávením opravdu začne „uklízet“, ale toxiny nemají kudy bezpečně odejít a my si tak přivodíme nějaké nepříjemné detoxikační příznaky typu průjem, bolest hlavy či vyrážka.
Pokud chceme, aby měla očistná hladovka co největší efekt, je vhodné se zamyslet nad tím, co každý den jíme. Vliv stravy na lidské zdraví je naprosto zásadní, právě spolu s ní přijímáme největší porci toxinů. Zároveň ale máme možnost volby. Máme rádi uzeniny, sladkosti a cukr vůbec, alkohol, cigarety, podezřelé polotovary a další tovary plné éček natolik, že kvůli nim klidně riskujeme vznik cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo dokonce rakoviny?
Očištěný organismus vám bude vděčný za obiloviny s výjimkou bílé mouky, luštěniny, kvalitní ryby,kysané zelí, ovoce a zeleninu i čerstvé přírodní šťávy, které ho dokážou velmi rychle zásobovat živinami. Pitný režim je naprosto zásadní, tělu nejpřirozenější je obyčejná nesycená voda.
Jakmile vyraší první kopřivy, máte surovinu na skvělý očistný čaj nebo famózní špenát (vyzkoušeno). Mladé pampeliškové listy zase upotřebíte do jarního salátku. A pokud to máte do přírody daleko, zkuste si naklíčit třeba fazole mungo. Jejich skvělou „hráškovou“ chuť si oblíbí dospělí i děti.
Naše tipy:
Malý hlad skvěle zaženou na bílkoviny, minerály a vitamíny bohaté „oříšky“ Sibiřského cedru. Dokonce obsahují hormon, který dokáže zkrotit apetit. A ještě se mohou pochlubit jemnou mandlovou chutí s tóny pryskyřice. Očistná svačinka nemusí být vůbec nudná. Co třeba pikantní naklíčená slunečnicová semínka s příchutí chilli nebo provensal? A nebo nepečené krekry ze lněného semínka, které rovněž obsahuje řadu prospěšných látek?


2.    Detoxikace jako lék
Jaro nás může také inspirovat ke generální očistné kúře, kterou chceme řešit zdravotní potíže dlouhodobého charakteru. Detoxikace je vhodná zejména pro alergiky, ekzematiky, osoby trpící nadváhou či opakovanými záněty i budoucí maminky. V takových případech je vhodné obrátit se na specialistu, který stanoví detoxikační postup zohledňující zdravotní stav a většinou přidá také vhodnou dietu.
I s odborným vedením ale nemůžete očekávat, že ekzém, který vás svědí už deset let, zmizí po prvním týdnu užívání detoxikačních přípravků. Tělo potřebuje čas, aby odbouralo všechny ty „dobroty“, které se v něm hromadily celá desetiletí. Zásadní je samozřejmě očista střev, kde nánosy nestrávené potravy brání ve vstřebávání důležitých živin a ještě organismus zásobují toxickými zplodinami.Většinou je nutné detoxikovatrovněž játra, slezinu, ledviny a lymfatický systém.
Nejspíše se vám dostane také doporučení, abyste se snažili vyhýbat stresovým situacím a zvýšili svou fyzickou aktivitu. Je totiž potřeba rozproudit lymfu, která z každé tělní buňky odvádí odpadní a toxické látky. Těm, kdo neholdují sportům, pomohou i dlouhé procházky a nebo pořádný každotýdenní úklid, který s přehledem nahradí i posilovnu (to je skvělá rada od mé detoxikační poradkyně, která zabírá vždycky, když se mi nechce na pravidelnou sobotní seanci s koštětem).

3.  Účinní pomocníci z celého světa

I když se o globalizaci mluví zejména negativně, přece jen má i nezpochybnitelné výhody. Pokud potřebujete očistit tělo, nemusíte spoléhat pouze na hladovku, diety a tuzemskou léčivou květenu. Dnes už i u nás pořídíte produkty ze super účinných rostlin, které pocházejí z různých koutů planety.
Znáte třeba exotické plody mochyně peruánské, které podporují očistu krve a ledvin a k tomu jsou přímo nadupané důležitými vitamíny a minerály? Dalším pokladem spadajícím do kategorie superfood jsou drobná tmavá semínka chia plná antioxidantů, vápníku a proteinů, což z nich dělá ideální odpověď na jarní únavu. Těžké kovy i radioaktivní látky pomohou z těla vytáhnout kvalitní mořské řasy. Drcené se dají použít i místo kuchyňské soli.
Makadamové ořechy můžete do jídelníčku zařadit, pokud vás trápí vysoký cholesterol. Obsahují také látky, které posilují srdce a snižují riziko vzniku rakoviny. Sladkomily určitě nadchne nízkokalorický jakonový sirup, který nejen že skvěle nahradí cukr a umělá sladidla, ale ještě pomáhá umravnit střevní mikroflóru a potlačuje hnilobné procesy i tvorbu toxinů v útrobách.
Zvláštní pozornost si určitě zaslouží mladý ječmen a sladkovodní řasa chlorella. Tahleúčinná dvojka se výborně doplňuje a pro jarní očistu je jak stvořená. Chlorofyl, který obě rostliny obsahují ve velkém množství, se postará o účinnou, ale přitom šetrnou detoxikaci celého těla. Vitamíny, minerály a stopové prvky přítomné v těchto zelených pokladech dodají organismu tolik potřebnou energii, působí protizánětlivě a zásadotvorně, zvyšují imunitu a pomáhají při řadě zdravotních problémů.
Chlorella do sebe skvěle vstřebává jedovaté látky a odvádí je z těla, čímž působí jako prevence rakoviny. Mladý ječmen zase dokáže vyladit zažívání, úlevu pocítí zejména ti, které sužuje zácpa. Kvalitní extrakty z mladého ječmene a chlorelly navíc mohou užívat i děti, těhotné ženy a senioři, kterým nemusí vyhovovat jiné detoxikační postupy.Nejlepších výsledků dosáhnete při pravidelném dlouhodobém používání. A jaro je pro začátek kúry jako stvořené.
Naše tipy:
Orientálním receptem na dlouhověkost, skvělou imunitu i sexuální potenci jsou sušené plody kustovnice čínské – goji. Tyto šípkově chutnající červené drobečky plné prospěšných látek si můžete dopřávat po celý rok. Semínka chia najdete zakomponovaná třeba do vitariánských vita placek, kde jim dělá společnost ještě výživné konopné semínko. Pokud hledáte opravdu kvalitní chlorellu a zelený ječmen, sáhněte po značce Green Ways, jejíž produkty vynikají šetrným zpracováním a vysokým obsahem účinných látek. Nově můžete zakoupit v kamenných prodejnách Brány k dětem.

Ať už se rozhodnete očistit hladovkou, změnou stravy, s pomocí odborníka nebo superúčinnými přírodními výtažky, měli byste vědět, že vám jarní detoxikace sice pomůže, ale pokud nevyladíte svůj životní styl, uleví se vám jen na omezenou dobu. Nejstrategičtější je zkrátka žít tak, abychom každý den svému tělu dávali co největší porci toho, co potřebuje a co mu prospívá, a naopak co nejméně škodlivin.
Cest je mnoho – můžete si zamilovat čistící bylinkové čaje, významně omezit konzumaci uzenin a mléčných produktů, přeorientovat se na biopotraviny, stát se fandou nakličování, dlouhodobě užívat mladý ječmen a chlorellu, naordinovat si pravidelné posty nebo půl hodiny rychlé chůze denně… Pomůže každá drobnost, ale pokud chcete opravdu patrné změny k lepšímu, ideální je přejít od drobností k zásadním změnám. Vaše zdraví a na něj vázaná spokojenost za to určitě stojí.

Text: Zuzana Klementová

neděle 8. března 2015

Předat dětem vše, co v sobě mám

Lenka je charizmatická učitelka z nové brněnské základní školy - Letokruh. Školu si založili sami rodiče. To proto, že hodně přemýšleli o vzdělávacím systému a nenašli žádnou jinou školu, v níž by děti trávily dostatečné množství času venku a mohly tak získávat poznatky vlastním prožitkem a ne
jenom z abstraktního, leckdy těžce uchopitelného vyprávění. Lenka říká, že největším vnitřním motorem při učení je dětská touha poznávat. Ve výuce se snaží vycházet z toho, co děti aktuálně zajímá, jaké téma v nich klíčí… Snad také proto si (nejen naše) děti paní učitelku Lenku oblíbily a do školy chodí skutečně rády!

Zdroj: www.skolaletokruh.cz
Základní škola Letokruh v Brně
Jedná se o novou soukromou základní školu, původně založenou rodiči, jejichž děti prošly lesním klubem Sýkorka v Brně. Škola nese akreditaci MŠMT. Oproti klasické základní škole má několik odlišností. Výuka neprobíhá klasickým frontálním způsobem, ale děti pobývají často venku, kde se učí vlastním prožitkem. Ústřední snahou je podporovat v dětech vnitřní touhu poznávat. 


Výuka není řazena podle předmětů, ale je prostoupena tematickými projekty, z nichž vyplývají jednotlivé disciplíny (jako čtení, psaní, počítání, přírodověda apod.). Styl výuky je volně inspirován myšlenkou lesních škol, waldorfským kolstvím, Montessori pedagogikou a programem Začít spolu. Ve třídě je jen 16 dětí, což umožňuje individuální přístup. Rodiče jsou součástí školy, do níž se aktivně zapojují. 
www.skolaletokruh.cz
Lenka Poulová Třídní učitelka v ZŠ Letokruh v Brně. Vystudovala Vysokou
školu pedagogickou v Českých Budějovicích a v Plzni, v Praze absolvovala akreditovaný kurz Montessori pedagogiky, prošla kurzem Respektovat a být respektován a účastní se hravých seminářů Intuitivní pedagogiky. Sedm let učila v Montessori třídě na ZŠ Gajdošova v Brně-Židenicích. Lenčiny radosti a zájmy? Hudba, tanec, procházky, dcera, kamarádi a společné pobyty v přírodě, Jarda Dušek a jeho dohody, myšlenky, smích, improvizovaná divadla, cestování, sluníčko, vítr, bylinky, houpací síť...



Leni, co Tě přivedlo k práci s dětmi?
 Začátky znám z vyprávění mojí maminky. Stála jsem čelem k vysoké mlýnské zdi a „komandovala“ neviditelné děti (tedy alespoň naši je neviděli) a rozdávala jim úkoly. Vyrůstali jsme na hradě. Chodilo si k nám hrát hodně dětí, a pro ty mladší jsem často vymýšlela všelijaké hry. Jezdila jsem také na tábory. Střední škola už byla pedagogická, no a pak ještě vysoká…


Pracovala jsi vždy v alternativních školách, nebo jsi prožila i klasickou státní?
 Kdepak, po dokončení studií v Plzni jsem dostala možnost učit na základní hokejové škole. Třída plná kluků! To byly dva krásné roky! Úplně první třída se asi nesmazatelně zapíše do srdce každému učiteli. Jdeš do všeho naplno. Vzpomínám na mnoho veselých společných chvil. Měli jsme bezvadnou paní zástupkyni. Když mi přišla na první hospitaci, měla jsem takovou trému, že ačkoliv se kluci snažili, hodina se nepovedla. 

Od ní ovšem nepřišlo žádné kárání, ale podpora. To vám bylo něco! Kluci mi vždycky říkali a psali, že jsem málo přísná a asi to tak bylo. Ani známkovat mi nešlo. Jedna chyba, stupeň dolů? Tak to nebylo nic pro mě. Raději jsem si nosila sešity opravovat domů a hodnotila po svém. Teď už pracuji s dětmi osmým rokem bez známek a nikomu to nechybí. Možná jen někdy rodičům.
Co ses naučila (od dětí nebo od samotného systému) v Montessori škole? Jak dlouho jsi tam učila?
Od dětí toho bylo, je a bude hodně. Je to nikdy nekončící cyklus. Každé dítě je jiné, přináší samo sebe, své rodiče a sourozence. Také já jsem ve stálém životním ději. Umíte si to představit? To se přece nikdy nemůže vejít do žádné šablony. 

Montessori pedagogika mi přišla do cesty před devíti lety. Pomohla mi podívat se nově na mnoho věcí. Bořila staré pravdy a já měla radost, že to může jít i jinak. Okouzlily mně pomůcky, díky kterým děti zapojí při učení všechny své smysly, samy vše objevují. Tím vznikne prožitek a ten už vám jen tak snadno neulítne. Učila jsem rok v Montessori školce, sedm let na ZŠ Gajdošova v Montessori třídách a teď pracuji v Letokruhu.
Učíš v Letokruhu, představila bys nám tuto brněnskou školu? Proč ses rozhodla do ní nastoupit?
Před čtyřmi roky jsem byla na Čtyřech Dohodách. Jarda Dušek v úvodu předával částečný výtěžek z představení jedné lesní školce. Lesní školka? Děti celoročně v teepee? Hned po představení jsem doma sedla k počítači a začala hledat informace. Přišlo mi to báječné. Toužila jsem se učit s dětmi v lese. Ale zvládnu to? Co mé pohodlíčko vytopené třídy? Byla jsem rozhodnutá se dokonce odstěhovat z Brna... 

Jenomže místo toho přišel Letokruh! Soukromá škola založená rodiči, jejichž děti vyrůstaly v lesní školce Sýkorce. Letokruh je škola se zázemím v budově a možností být každý den venku. Byl to určitý kompromis a zároveň i výzva. Konečně mohu vyzkoušet, zdali to všechno bude fungovat.
Co vidíš jako největší přednost Letokruhu?
Volnost a přirozenost. Svítí sluníčko, učíme se celý den venku. Za deštivých dnů více využíváme třídy, Montessori pomůcky, individuální práci a psaní písanek. Jen čtvrteční výpravy jsou vždy terénní. To jsme celý den venku, i za vydatného deště či mrazu. A největší přednost vidím v tom, že mohu vycházet z aktuálních potřeb a zájmů dětí. Z toho zároveň vychází požadavek improvizovat, měnit plán či přizpůsobit výuku individuálním potřebám.

Máš nějaké plány do budoucna, kam s Tvojí třídou, s Letokruhem, nebo sama se sebou směřovat? 
Zajímavá otázka. Vím, že už se nikdy nic nezopakuje, tedy ani přesný způsob práce a výuky. Zkušenosti mi ukázaly, že i velké plány je možné pozměnit. Například ve své poslední první třídě jsem chtěla zaměřit celý rok na čtyři roční období. Jenže už v říjnu jsme díky dětem putovali vesmírem a vydrželo nám to až do června. Tím dávám nahlédnout do svého současného stavu. Od plánování a přesných příprav na každou hodinu (jak tomu bylo na ZŠ v Plzni) jsem se přesunula do stavu lehkého, pružného a otevřeného plánování.

A jaké mám konkrétní plány ve škole? Moc ráda bych se vypravila se třídou na nějaký delší pobyt v přírodě, třeba na týden. Děti se tam více osamostatní, jsou zodpovědnější, užije se hodně legrace a více se poznáme. Můj soukromý
sen je bydlet v přírodě a učit se z ní. Ideálně i s dětmi…

Jaké základní/ zásadní věci ses naučila od dětí?
Naslouchat. Hrát si. Řehtat se. Dovádět. Uvolnit se. Zastavit se. Dívat se...

A co naopak základního chceš předat dětem ty?
 
Vše, co v sobě mám.

Děkujeme za rozhovor.


Autor textu: Lucie Harnošová 

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 7.

Doporučujeme ještě přečíst:
VÝCHOVA NEVÝCHOVOU aneb Jde to i bez křiku a výčitek
Láskyplná výchova dítě ovlivní na celý život
Klíč k porozumění sobě i druhým

středa 4. března 2015

Ekopraní

Také jste zkoušeli prát v ekologickém pracím prostředku, ale připadalo vám, že výsledek praní byl jiný, než když jste používali „běžný prací prášek“, který dle sloganu výrobce vypere „do zářivé čistoty“? V tomto článku se dozvíte, čím je vykoupena skutečnost, že „neekologické“ prací prostředky razantně odstraní špínu z prádla takřka bez práce, a zejména dostanete praktický návod k tomu, jak dosáhnout totožného výsledku s mnohem šetrnějšími a zdravějšími pracími prostředky, a navíc s dobrým pocitem z minimální zátěže životního prostředí.

ROZDÍLNÉ PRINCIPY BĚŽNÉHO A ŠETRNÉHO PRANÍ 
Konvenční prací prostředky jsou sofistikované chemické směsi ropných látek a enzymů, které z textilu odstraní širokou škálu mastnot a nečistot. Stačí prádlo vložit do pračky a prací prostředek a pračka si se vším poradí bez vaší další pomoci. Je však dobré si uvědomit, že za toto pohodlí také něco platíme. Prací prostředky totiž obsahují široké spektrum účinných syntetických látek a jsou sestavené tak, aby byl výsledek praní optimální za každých okolností. 
Mýdlové ořechy - testovací sada
Například změkčovače vody, optické zjasňovače vytvářející iluzi zářivých barev, nebo syntetické parfémy, které se na textil naváží, působí pocit, že když to voní, je to jistě i čisté. V syntetické chemii vypraný a umělými parfémy provoněný textil pak nosíme denně na sobě. Ovšem pokožka je citlivý orgán, který tyto látky vstřebává a reaguje na ně. Trpí i naše prádlo, které je při každém pracím cyklu vystavováno i těm razantním chemikáliím, které k vyprání zrovna nepotřebujeme, a zbytečně se ničí.

Častou zkušeností při používání různých šetrnějších přípravků „na zkoušku“ je to, že fungují jinak, než jsme zvyklí. Vznikl tak rozšířený mýtus, že ekologické prací prostředky nejsou tak účinné jako konvenční a z něj vycházející představa, že ekologicky prané prádlo nemůžeme chtít mít stejně dokonale čisté a bílé jako při běžném praní. Jenže to tak být vůbec nemusí. 


Je možné vyprat stejně dobře v šetrných přípravcích, jen je nutné dodržet několik základních pravidel a rozumět alespoň zhruba tomu, co s v pračce s prádlem odehrává. Brzy se přesvědčíte, že je možné vyprat téměř vše, jen se na to musí o něco chytřeji. Rozhodně to stojí za naše úsilí! Oblečení nás provází 24 hodin denně, 365 dní v roce, a omezit chemii v oblečení znamená významně snížit celkovou chemickou zátěž na naše tělo.
Balíček Alchymie ekopraní
EKOPRANÍ znamená jednak použití šetrnějších komponentů pracích přípravků, ale také to, že použijeme vždy jen to, co nezbytně potřebujeme. Některé složky jsou pak vynechány úplně. Bežně ušpiněné prádlo totiž velkou část z látek obsažených v běžných pracích prostředcích k vyprání nepotřebuje a s více znečistěným prádlem si snadno poradíme, pokud dodržíme několik jednoduchých kroků. Odměnou nám bude jednak prádlo s minimální
chemickou zátěží jak pro vaše tělo, tak i pro planetu.


PŘÍPRAVA NA PRANÍ 
První zásadou a mantrou ekopraní je skvrny a hrubé nečistoty ošetřit před praním (a ideálně hned po jejich vzniku). K tomu je třeba prádlo třídit nejen podle barev a materiálu, ale také podle stupně znečistění.

TŘÍDĚNÍ PODLE BAREV

Bílé prádlo oddělíme od barevného a pereme zvlášť v přípravku na bílé prádlo nebo s přídavkem bělícího činidla. Barevné prádlo je dále vhodné rozdělit na prádlo tmavé a světlejší. U barevného prádla volíme přípravek a způsob praní tak, aby zůstala zachována barva (viz dále).
Mýdlové vločky ze žlučového mýdla
MATERIÁL 
Materiál, ze kterého je oděv vyroben, je buď přírodní (bavlna, len, vlna, hedvábí...), nebo syntetický, časté jsou také směsi. Bavlnu a len je možné prát na vyšší teploty. Vlnu a hedvábí je vhodné prát zvlášť a použít co nejšetrnější přípravky, jako jsou mýdlové ořechy nebo čisté olivové mýdlo.

STUPEŇ ZNEČISTĚNÍ
Většina prádla po běžném nošení je znečistěna pouze potem a prachem a k vyprání postačí jen jednoduché prostředky, jako je saponin z mýdlových ořechů nebo mýdlo. Máme-li však v hromadě prádla pár kousků se skvrnami od čokolády nebo ovoce, dává smysl skvrny ošetřit zvlášť předem, abychom měli jistotu, že se jich zbavíme a nemuseli kvůli nim vystavovat zbytek pračky
dávce silné prací chemie, případně riskovat, že je nevypereme vůbec, protože se do textilu nečistota jednoduše „zavaří“. Pokud je některý kousek prádla obzvláště znečištěn celý, třeba od bláta, nejúčinnější formou, jak nečistoty ošetřit, je namáčení.


OŠETŘENÍ SKVRN
Skvrnu namočíme a potřeme mýdlem. Výborně na skvrny funguje žlučové mýdlo nebo mýdlo s citronovým výtažkem (citronový výtažek má bělící účinek). V případě starých skvrn lze použít i kartáček. Staré zaprané skvrny zkuste odstranit následujícím způsobem: v co nejteplejší vodě rozpusťte cca 100g bělícího prášku na skvrny (vody stačí jen tolik, aby se prádlo ponořilo). Nechejte odmočit několik hodin nebo přes noc. Pro zvýšení účinku je možné prádlu mechanicky pomoci metodou turbo-namáčení, kterou si níže popíšeme.

Mýdlo s citronovým výtažkem

Žlučové mýdlo je mýdlo s přídavkem hovězí žluči. Hovězí žluč obsahuje enzymy rozkládající tuky a enzymy štěpící bílkoviny, proto se výborně hodí k odstranění skvrn. Žlučové mýdlo je vhodné k použití na bílé a stálobarevné
textilie z přírodních vláken či směsných tkanin. 


Žlučové mýdlo na praní
NAMÁČENÍ
Do přiměřené nádoby (kbelík nebo umyvadlo, v případě většího množství
prádla použijeme vanu) napustíme co nejteplejší vodu podle toho, co prádlo
snese. Čím teplejší voda, tím lépe. Ve vodě rozpustíme 2-3 lžíce (zhruba
na 10L vody) kyslíkového prášku na skvrny, můžeme přidat také trochu mýdlových vloček, a do připravené lázně namočíme prádlo ideálně přes noc. Před samotným praním vodu vylijeme (nejlépe do záchodu, aby se špínou nezanášel odpad). Nečistota, kterou vyléváme, je špína, která by se jinak
rozpustila v pračce, a v této vodě by se pralo veškeré ostatní prádlo!

Bělící prášek
Úžasným pomocníkem pro turbo-namáčení je zvon na čistění odpadů. Jeho funkci jsem objevila při namáčení jednoho extra znečistěného kousku, který měl po namočení do kbelíku stále tendenci vyplavávat k hladině. Protože byla voda horká a po ruce byl záchodový zvon, použila jsem jej k zanoření prádla. Zvon se k prádlu přicucl a síla jeho podtlaku způsobila, že po několika pohybech zůstaly kalhoty takřka čisté. 
Turbozvon
PRANÍ
Máme-li ošetřeny skvrny a extra špinavé prádlo předem namočeno, můžeme se pustit do ekopraní s klidem a jistotou, že vypereme a budeme s výsledkem spokojeni. A jaký použít prací prostředek?

DĚTSKÉ PRÁDLO A PRÁDLO PRO ALERGIKY

Nejšetrnější praní je praní v mýdlových ořeších, protože nezanechávají v textilu chemická rezidua dráždící pokožku. Pokud perete v pracím prostředku, mýdlových vločkách nebo mýdlovém slizu, nezapomeňte použít místo aviváže máchadlo, které pomůže odstranit jeho zbytky z textilu. Zejména se však vyhněte přípravkům se syntetickou parfemací, enzymy či optickými zjasňovači - jedná se o potenciální alergeny.
Mýdlové ořechy
BAREVNÉ PRÁDLO
Na barevné prádlo použijeme buď prací gel bez obsahu bělící složky, případně můžeme opět sáhnout po mýdlových ořeších, které jsou velmi šetrné k barvám.
Prací gel s vůní levandule
BÍLÉ PRÁDLO
Prací prášek s obsahem bělící složky nebo prací gel s přídavkem bělícího prášku se postarají o to, že bude dobře a doběla vypráno. Ekopřípravky neobsahují optické zjasňovače, takže se vám prádlo může jevit méně zářící (a také nebude ve tmě fosforeskovat :-).
Prací prášek z mýdlových ořechů
PRANÍ TEXTILNÍCH PLEN
Před praním ošetřete skvrny žlučovým mýdlem. Pleny perte na teplotu doporučenou výrobce v pracím prostředku. Vyhněte se použití přípravků na bázi enzymů - poškozují vlákna a zkracují životnost plen, a také mohou způsobit podráždění pokožky. Do poslení máchací lázně přidejte máchadlo, které zneutralizuje zbytky pracího prostředku. 

Máchadlo však nepoužívejte u bambusových plen. Při praní látkových plen nikdy nepoužívejte aviváž - ucpává vlákna a snižuje savost plen. Místo toho doporučujeme přidat k praní plen osvědčeného pomocníka jedlou sodu – pomůže proti tvrdnutí látky, zápachu i skvrnám.
Máchadlo
Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 7.

Autor textu: Nataša Foltánová

Doporučujeme ještě přečíst:
7 tipů na šetrný, voňavý a zároveň účinný úklid
Ekožena v luxusu
Přírodní kosmetika: Zkrásněte přirozeně

pondělí 2. března 2015

Račte se seznámit – vegani, freegani, makrobiotici a spol.

Také jste si všimli, jak poslední dobou úctyhodně narostly počty všelijakých –ánů a –iků, kteří se rozhodli, že se budou stravovat v souladu se svým zdravím, vysněným obvodem pasu, svědomím, nebo rovnou vším tímto najednou? Možná už mezi ně patříte také.
Pokud se v té záplavě všemožných alternativních výživových směrů začínáte ztrácet a váháte, koho z přátel můžete pozvat na pořádný steak a kdo naopak pošilhává po švestičkách z vaší nechemizované zahrádky, nezoufejte. Připravili jsme pro vás přehled dvanácti neoblíbenějších a nejzajímavějších stravovacích stylů.

1) Organická strava
Zn.: Organické potraviny nebo rovnou biopotraviny


Produkty ekologického zemědělství není třeba zdlouhavě představovat. Potraviny pěstované bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů v poslední době přestávají být výsadou obchůdků se zdravou výživou a farmářskými produkty a úspěšně se zabydlují i v běžných řetězcích. Jejich plusem kromě „bezchemičnosti“ bývá i vyšší kvalita a s ní spojený zesílený chuťový požitek, na němž se spolupodílí také šetrné zpracování.

2) Dělená strava
Zn.: Konzumace buď potravin s vysokým obsahem bílkovin, nebo sacharidů


Ačkoliv má většina Čechů dělenou stravu spojenou zejména s hubnoucími dietami Lenky Kořínkové, tvůrcem této teorie je americký lékař William Hay (1866-1940). Sám si touto metodou uzdravil tehdy nevyléčitelný zánět ledvin. Základní tezí dělené stravy je nekonzumovat společně potraviny, které obsahují hodně bílkovin a sacharidů, protože je naše tělo není schopné dokonale strávit. Lze je ale libovolně kombinovat s neutrálními surovinami.
3) Dieta podle krevních skupin
Zn.: Stravování podle krevní skupiny

Příznivci diety založené na krevních skupinách věří, že na nás tato životně důležitá tekutina prozradí, kým byli naši předkové. Nejstarší skupina 0 pocházející z dob lovců je vyhrazena přirozeným masomilcům. Skupina A zase vznikla, když se člověk místo oštěpu začal věnovat motyce, takže jejím „vlastníkům“ prospívá zejména vegetariánská strava. Další skupiny, B a AB, vnikly postupným míšením ras z několika kontinentů. Pokud jedinec vyhoví tomuto „volání genů“ a konzumuje vhodné potraviny, může si ušetřit řadu zbytečných neduhů. A samozřejmě ještě k tomu jednoduše dosáhne ideální váhy.

4) Výživa podle pěti elementů
Zn.: Pokrmy podle energetického založení jedince, přizpůsobení konkrétní situaci.

Tento velmi propracovaný stravovací systém vychází ze staletých poznatků tradiční čínské medicíny. Evropan může být při jeho studiu lecčím zaskočený – třeba tím, že pomeranče, které mu v zimě každý ochotně nabízí jako posilu před chřipkou, „ochlazují“. To nejspíše nebude vyhovovat věčně prokřehlým osobám s převahou principu jin. Naopak horkokrevným a uspěchaným jedincům s převahou jang přijde ochlazení leckdy vhod. Vyvážená strava, v níž jsou vhodně nakombinované prvky ohně, dřeva, země, kovu a vody, je pro příznivce výživy podle pěti elementů základem zdravého a spokojeného života. Pokrm je ale třeba přizpůsobit nejen založení strávníka a hodině podávání, ale třeba i konkrétnímu ročnímu období.
5) Makrobiotika
Zn.: Vyvážení jídelníčku podle sil jin a jang, důraz na konzumaci obilovin

Pojem makrobiotika použil již Hippokrates ve svém spisu O vzduchu, vodách a místech, který věnoval vlivu prostředí a stravy na zdraví člověka. Moderní podoba makrobiotiky vychází z tradiční japonské medicíny. Cílem dietních doporučení je kombinovat suroviny zejména z místních zdrojů tak, aby co nejharmoničtěji působily na lidský organismus. Základem makrobiotického jídelníčku jsou celozrnné obiloviny, které tvoří zhruba polovinu stravy. Následují zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), luštěniny, mořské řasy a polévky. Naopak zákaz vstupu na talíř mají průmyslově zpracované potraviny (bílý cukr, mléčné produkty) i většina živočišných produktů a nežádoucí je rovněž přejídání.

6) Vegetariánství
Zn.: Bezmasá strava

Vegetariánství často bývá pomyslnou vstupní branou do světa alternativního stravování. I když se tento směr zdá celkem nenáročný a společensky přijímaný, novopečený –án nejspíše brzy zjistí, že si ve většině restaurací dá leda smažený sýr, že musí oželet i takovou nevinnou dobrotu, jako je želatina, a že se najde plno soucitných lidí, kteří mu ve snaze přilepšit velmi rádi připraví vegezeleninku na pořádné lžíci sádla (aby chuděra neumřel na kurděje).
A aby to nebylo tak jednoduché, existuje ještě celá řada „odrůd“ vegetariánů, například:
Lakto-ovo-vegetariáni – nejedí maso, ale konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.
Lakto-vegetariáni – z jídelníčku škrtají maso a vejce
Pesco-vegetariáni – z masa konzumují pouze ryby, korýše a měkkýše
Pulo-vegetariáni – dopřávají si pouze drůbeží maso
Semi-vegetariáni – nejí jen tmavá masa

7) Vegani
Zn.: Žádné živočišné potraviny

Motivací stát se veganem bývá většinou soucit se zvířaty, která kvůli většinovým gurmánským choutkám žijí v naprosto šokujících podmínkách (například video zde). Maso, mléčné výrobky, med a vejce ale vegani většinou rádi oželí i pro blaho svého těla. Vychází přitom z poznatků, že zažívací trakt člověka není stavěný na zpracování takové porce živočišné stravy, jaká je dnes běžná. I když srdnatě předstíráme, že jsme drsní masožravci, podle moderních vědeckých poznatků máme mnohem blíže k býložravcům. Maso nám pak zahnívá v útrobách stavěných na trávení tuhé zeleně a mléko způsobuje nebezpečné překyselení organismu. Většina veganů se také dobrovolně vzdává výrobků z kůže, vlny a dalších živočišných surovin.

8) Frutariánství 
Zn.: Pouze plody
Vegani odmítají kvůli utišení hladu ubližovat zvířatům, frutariáni mají podobně vlídný vztah i k rostlinám. Vyznávají proto, že jíst se mají pouze plody, kvůli čemuž z jejich menu automaticky vypadá kořenová a listová zelenina. Kromě plodové zeleniny (rajče, paprika, okurka) a ovoce konzumují také ořechy a semena. Někteří dokonce jen ty, které samy spadly na zem, takže jejich sklizeň rostlině vůbec neublížila. Pravověrní frutariáni se vyhýbají i jakékoliv zbytečné úpravě svých pokrmů a plody jedí vcelku.

9) Freeganství
Zn.: Cokoliv, co se nekupuje

Tisíce tun zbytečně vyhozených potravin jsou trnem v oku freeganům, kteří se je snaží recyklovat tak, že tento odpad prostě snědí. Jejich rajónem bývají nejen popelnice, ale zejména kontejnery u supermarketů, kde nacházejí potraviny po datu spotřeby či s porušeným obalem. Většina freeganů se orientuje na rostlinnou stravu. Tento životní styl není důsledkem hmotné nouze, ale přesvědčení, že je nutné bojkotovat nesmyslný systém nikdy neuspokojené spotřeby a bránit zbytečnému plýtvání neobnovitelných zdrojů. Kromě potravin freegani podobným způsobem recyklují také oblečení či předměty denní potřeby
10) Raw food
Zn.: Pouze rostlinná potrava, která nebyla vystavená teplotě vyšší než 45 °C



Čerstvé ovoce, zelenina, oříšky, semínka a houby – tak vypadá jídelníček vitariánů, stoupenců stravovacího stylu raw food. Tepelně upravované stravě se vyhýbají, protože je ochuzená o důležité vitamíny, minerály a enzymy. Navíc nadměrně zatěžuje zažívání a je prvopočátkem celé škály nepříjemných onemocnění. I když je možné dopřát si v syrovém stavu také maso, nepasterizované mléko a mléčné výrobky, většina vitariánů vyznává čistě rostlinnou cestu. Oblíbená jsou u nich naklíčená semena a čerstvé šťávy, z nichž organismus nejrychleji vstřebá potřebné živiny.
11) Paleo strava
Zn.: Jídelníček podle starší doby kamenné

Otcem tohoto moderního stravovacího systému je úspěšný americký maratonský běžec Mark Sisson. Místo většinově konzumovaných obilovin se doporučuje zaměřit na živočišné potraviny a doplňovat je ořechy, semínky, zeleninou a ovocem, tedy tím, co si naši dávní praprapředci byli schopní nasbírat či ulovit. Takové složení stravy má chránit před metlami civilizace jako jsou cukrovka nebo mozkové příhody. Netřeba asi dodávat, že paleo strava má nadšené přiznivce i zarputilé odpůrce, kteří poukazují třeba na to, že se opěvovaný lovec-sběrač většinou dožil stěží třicítky.

12) Pránická výživa
Zn.: Pouze prána

I když se často mylně tvrdí, že tzv. breathariáni (což jsou vyznavači pránické stravy) nejí vůbec nic, opak je pravdou. Výživu pro své tělo – částice prány -  přijímají ze svého okolí nepřetržitě. Nejdříve je ale nutné se na tuto všudypřítomnou životní energii duševně vyladit. I tento směr vyvolává řadu rozporuplných reakcí. Pravidelný očistný půst ale praktikovaly téměř všechny kultury (zejména jako součást náboženských předpisů) a jak potvrzují i poznatky moderní vědy, člověku prospívá rozhodně více než současný permanentní nadbytek.

Pokud vás některý stravovací styl zaujal a chtěli byste si ho vyzkoušet, je vhodné si o něm nejdříve zjistit co nejvíce. A to nejen čím vším vám může prospět, ale také zda je spojený s nějakými omezeními či přímo riziky. I když řadu výpadů proti „alternativcům“ motivuje neznalost v kombinaci s xenofobií na svíčkový způsob, někteří kritikové do diskusí vnášejí i důležité informace.
Na co si dát pozor:
- Nejdříve zvažte svůj zdravotní stav, a pokud je to možné, změnu jídelníčku konzultujte se svým lékařem.

- Na některé stravovací systémy (např. raw food) je vhodné přecházet postupně, jinak byste si mohli způsobit nepříjemné zažívací potíže.

- Řadě alternativních typů stravování je vytýkáno, že svým zastáncům nezajistí dostatečné množství vitamínů a minerálů (zejména vitamínu B12 a železa). Proto se o takových rizicích informujte předem, sledujte reakce svého těla (kvalita nehtů a vlasů, stav pokožky) a dle potřeby dodávejte chybějící látky v podobě vhodných potravin (zmíněný vitamín B12 obsahují třeba mořské řasy) či výživových doplňků (existují i speciální např. pro vegetariány či vegany). Obecně platí, že by strava měla být co nejpestřejší, aby nehrozil nedostatek nebo naopak nadbytek některých živin.
- Pokud jste se rozhodli razantně změnit jídelníček kvůli kilům navíc či zdravotním potížím, nečekejte zázraky už druhý den. Když si uvědomíte, jak dlouho jste své tělo krmili tučnými a cukernatými tovary plnými éček, je nasnadě, že bude chvíli trvat, než se organismus vyčistí a vy pocítíte pozitivní změny.

- Může se také stát, že se vaší tělesné schránce nebude nový jídelníček zamlouvat. Naslouchejte jí a zbytečně se nenuťte do ničeho, co by vám mohlo ještě přitížit. Ani nálepka ortodoxní vegan či vitarián  vám totiž spokojený život nezaručí.

- A hlavně se obrňte trpělivostí, protože se vždycky najde někdo, kdo vám bude vytrvale namlouvat, že pokud se nevrátíte zpátky do lůna české řízkové klasiky, budete se na ty své kořínky brzy koukat pěkně odspodu...

Náš tip: Výborné dobroty v biokvalitě, které ocení nejen vyznavači organické stravy, vyrábí značka Sonnentor. V jejím sortimentu najdete třeba úžasné bylinkové čaje, svačinové polévky, ovocné pomazánky a sirupy i oblíbené gumové medvídky.
Příkrmy, polévky, kaše i dezerty pro nejmenší v provedení bio hledejte pod značkou Babybio.
Vegani a vitariáni si určitě pochutnají na výrobcích české firmy Lifefood. Velmi oblíbené jsou například její tyčinky s mnoha nápaditými příchutěmi, nepečené lněné krekry a lískooříškový sen, který s přehledem nahradí klasické přeslazené pomazánky nutelového typu.
Super food v bio kvalitě hledejte pod českou značkou Iswari Oblíbené jsou zejména snídaňové směsi, které vynikají kvalitou ingrediencí i nutriční hodnotou a ještě skvěle chutnají
Pokud cítíte, že máte problém uvést všechna možná výživová doporučení do praxe, není nic jednoduššího než se přihlásit na specializovaný kurz a poradit se přímo s odborníky. Brána k dětem na svých prodejnách v Praze, Brně, Jičíně a Damníkově pravidelně organizuje setkání zaměřená třeba na zdravé mlsání, kváskové pečení, vaření s bylinkami či nakládání kvašené zeleniny.