pátek 6. května 2016

Brána je už i v Olomouci! Seznamte se s paní Šárkou

Na Bráně k dětem je krásné, jak naprosto přirozeně přitahuje zajímavé osobnosti, které tento projekt obohacují o své zkušenosti a nápady, a tak mu pomáhají dále růst. Určitě k nim patří i Šárka Gajdošová, která v první letošní jarní den otevřela olomouckou pobočku Brány.

Z otevření olomoucké Brány, foto: Renata Kotyzová
 
„Vždycky jsem se věnovala rodičům s dětmi – pracovala jsem jako sociální asistentka v rodinách, v azylovém domě i na lince důvěry. Přemýšlela jsem, co smysluplného bych ještě mohla dělat. Chtěla jsem rodinám nabídnout komplexní služby, ale bylo mi jasné, že sama vše nemohu obsáhnout. Chybělo mi zázemí, možnost rozvíjet se, učit se od někoho a získávat zpětnou vazbu,“ vzpomíná sympatická maminka dvou dětí, jak se rodila vize její vlastní prodejny.

Náročný start
Když ještě bydlela v Brně, ráda chodila nakupovat do místní Brány k dětem. Jejímu staršímu synovi velmi pomohla přírodní kosmetika, mladší si zamiloval nosítko. Pak se ale vrátila do rodné Olomouce a zjistila, že jí tam podobné služby chybí. Od toho už byl jen krůček, aby oslovila majitelku Brány Lucii Harnošovou s plánem na další pobočku. Souhlas přišel těsně před Vánoci a odstartoval náročný maraton příprav.

Spolu s manželem začala jezdit do brněnské Brány na zaškolování. „Vyzkoušeli jsme si práci na prodejně, navštívili stěžejní kurzy a měli jsme možnost zeptat se na všechno, co budeme potřebovat vědět. Není to totiž jen o zboží a chodu prodejny, ale i o tom, jak funguje systém objednávek, jak pracovat s webem, jak připravovat kurzy a další aktivity… Díky návštěvám brněnské prodejny jsme si také ujasnili, jak se podělíme o práci a případně jaké posily budeme potřebovat. Vyhovuje mi, že manžel rád řeší technické záležitosti a papírování, které mě moc nebaví,“ pochvaluje si paní Šárka spolupráci se svým mužem.

Archiv Šárky Gajdošové
 
Souhra s manželem
I on totiž hledal projekt, který by ho naplňoval a zároveň mu umožnil trávit více času s rodinou. Otevření prodejny nejdříve vnímal jako čistě manželčinu záležitost, postupně ale zjistil, že ho těší její vizi realizovat. Protože se léta věnuje interiérovému designu, vzal si na starost zařizování obchůdku v olomoucké Zámečnické ulici. Aby se v prodejně i v kurzovně příchozí cítili příjemně, zvolil přírodní materiály a jemné barvy. „Plánujeme, že manžel bude mít na starosti účetnictví a objednávání zboží. Ze začátku bude i prodávat, než najdeme fajn personál, který by nám pomohl,“ dodává paní Šárka.

Sama by chtěla zájemcům nabídnout kurzy zaměřené na Terapii hrou a Filiální terapii, která je její srdeční záležitostí. Díky své předchozí praxi v sociální sféře má zkušenosti s individuálním poradenstvím, lektorováním a supervizí. „Ráda bych pořádala také supervizní setkávání. Inspirovaly mě poradkyně - látkové, šátkové a laktační, které o supervizi projevily zájem,“ nastiňuje paní Šárka své další plány. Protože si uvědomuje, jak důležité je mít možnost sdílet své prožitky a inspirovat se zkušenostmi ostatních, chce vytvořit i prostor pro předávání porodních příběhů a pro podpůrné skupiny zaměřené na kontaktní rodičovství či kojení.

Olomoucká Brána ve "výstavbě". Archiv Šárky Gajdošové
 
Olomouc chce barefoot
„Oslovují mě lektoři zabývající se různými tématy. Snažím se vybírat ta, která budou rodiče nejvíce zajímat. Hlavní určitě budou zdravé přebalování a nošení dětí. Každý týden bychom chtěli nabídnout individuální či skupinový kurz,“ plánuje paní Šárka. Co všechno by si zákazníci na nové pobočce Brány přáli mít, zjišťovala už tři měsíce před otevřením prostřednictvím facebookového profilu své prodejny.

Četné pozitivní ohlasy jí dodaly elán v nelehkém období příprav. „Potěšilo mě, že lidé v takovém počtu sdíleli a laikovali příspěvky a zapojovali se do našich výzev, a tak spolu s námi tvořili sortiment obchodu. Překvapila mě zejména velká poptávka po barefootových botách pro děti, určitě se v tomto ohledu budu snažit zákazníkům vyjít vstříc. Hodně lidí také psalo, že si z Brány objednávají zboží a těší je, že si ho budou moci vyzvedávat osobně,“ popisuje paní Šárka první kontakty se svými zákazníky.

Její olomoucký obchod je otevřený všem, kteří se zajímají o nošení dětí, zdravé přebalování, přírodní kosmetiku a další „příbuzná“ témata. A my jí a jejímu muži držíme palce, ať se jim podaří skloubit své sny, práci i rodinný život tak, jak si přejí.

 
Foto: Renata Kotyzová

Kde v Olomouci najdete novou prodejnu?
- v samém centru města, Zámečnická 7
- otevírací doba ve všední dny 9-18
- v blízkosti tramvajových a autobusových zastávek
- možnost bezplatného parkování přímo v areálu
- novinky na
Facebooku 
 
Foto: Renata Kotyzová

Mgr. Šárka Gajdošová
- pochází z Olomouce, 15 let žila v Brně
- vystudovala sociální práci a psychologii na Masarykově univerzitě
- maminka dvou synů
- působila jako sociální asistentka v rodinách, v azylovém domě pro oběti násilí i na lince důvěry
- založila projekt Laskavé rodičovství, věnuje se zejména Terapii hrou a Filiální terapii
- baví ji tanec, bruslení, lyžování, hra na klavír, jízda na koni
 -
www.sarkagajdosova.cz

Text: Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:
Představujeme tým: Ochránkyně království
Osm let Brány - od regálku k Radosti s dětmi
Capáčky - nejzdravější obuv pro první krůčky 

Žádné komentáře:

Okomentovat