neděle 10. července 2016

Ergobag – skutečně zdravá školní taška

Učebnice, sešity, penál, svačina, pití… ačkoliv by děti měly nosit maximálně desetinu své hmotnosti, taška českého prvňáčka většinou váží čtyři až pět kilo, tedy i dvakrát více. Na rodičích proto je, aby nepodcenili výběr školního batohu. Naprostá většina tašek totiž nerespektuje potřeby vyvíjejícího se dětského organismu, což může vést k vadnému držení těla, poškození páteře i dalším zdravotním problémům.

Richard Foist v brněnské Bráně k dětem.

„Syna trápila lordóza – páteř měl nepřirozeně prohnutou dopředu. Než nastoupil do první třídy, jeho fyzioterapeutka nám řekla, že jakmile mu něco pověsíme na záda, jeho potíže se ještě zhorší. Doporučila nám tašku na způsob vysokohorského batohu s hrudním a pánevním popruhem, které umožňují lépe rozložit váhu. Takový batoh je ale měkký včetně dna a na nošení tvrdých desek a knížek se prostě nehodí,“ popisoval tatínek dvou synů Richard Foist.

Na výstavě Paper World ve Frankfurtu nad Mohanem ale objevil stánek výrobce školních tašek Ergobag, jejichž konstrukce vychází z principu turistických batohů a lze u nich výškově nastavit ramenní popruh. Napoprvé objednal deset kusů – jeden pro syna a ostatní pro děti svých přátel. „Paní fyzioterapeutka nám Ergobag schválila a po půl roce konstatovala, že se stav synovy páteře dokonce zlepšil, na čemž mělo velký podíl i pravidelné cvičení,“ vyprávěl Foist. Od toho už byl jen krůček k tomu, aby batohy Ergobag začal dovážet do Česka.

Kromě rodičů, kterým tento typ školní tašky doporučili pediatři či fyzioterapeuti, Ergobag stále častěji vyhledávají i ti, kteří si uvědomují, že nemá smysl čekat, až se každodenní přetížení začne na jejich potomcích projevovat. Ergonomické batohy Ergobag vyhovují i náročným požadavkům Státního zdravotního ústavu na zdravou školní brašnu. Mezi jejich hlavní konstrukční výhody patří:

1. Hrudní a pánevní popruh a polstrovaná záda - až 50 procent váhy se přenáší na oblast pánve, která je nejstabilnější částí dětského těla. Celá hmotnost batohu tedy nepřetěžuje krční a bederní páteř, jako u běžných batohů, a nenutí školáka zvedat ramena ani zaklánět se dopředu nebo dozadu. Správně nastavený a zapnutý batoh při pohybu nenaráží do zad ani ramen, nehoupe se a podporuje správné držení těla.


https://www.branakdetem.cz/vyrobce/ergobag

2. Výškově nastavitelný ramenní popruh – batoh roste spolu s dítětem a na zádech je vždy ve správné pozici

3. Samostojnost batohu – batohy Ergobag mají pevnou konstrukci, vyztužená záda doplňuje ergonomická hliníková lišta. Samostojné provedení batohu brání jeho ušpinění, poškození i samovolnému překlopení (prevence úrazů ve třídách).

4. Kompresní šňůrka či boční stahovací přezky – slouží k jednoduchému stažení obsahu batohu. Váha se maximálně přiblíží k zádům a náklad nepůsobí na páteř jako páka.

5. Ekologie – batohy se vyrábí z recyklovaných PET lahví. Dvakrát impregnovaná látka (vodní sloupec až 1500 mm) odpuzuje vodu i špínu a je objemově a barevně stálá.



Žákům a studentům jsou určené tyto modely:


Školní batoh Ergobag prime
- nejnovější kolekci lze nastavit na výšku 100 až 150 centimetrů, takže vystačí od 1. až do 4. či 5. třídy (nahradí dvě běžné velikosti batohů)
- objem 20 litrů, vnitřní dělený prostor
- tvrzená a polstrovaná záda
- přední kapsa slouží pro uložení lahve s pitím (až 0,7 l) a svačiny – nehrozí jednostranné přetěžování páteře a disbalance jako u batohů, které mají kapsu na lahev na boku
- možnost dokoupení kletties – obrázků na suchý zip, kterými dítě může svůj batoh individualizovat a obměnit jeho vzhled, pokud mu už nevyhovuje (není nutné investovat do nového batohu)
- reflexní prvky viditelné až na 150 metrů a prostor pro pláštěnku v horní kapse
- po vyndání dělících vložek vhodný také na výlety, turistiku
- možnost dokoupit i plně vybavený penál, sportovní pytel v designu tašky, který lze připevnit na batoh (dítě má obě volné ruce, prevence úrazů při pádu), a praktické organizační plastové desky (lehčí než papírové)
- samostojný


https://www.branakdetem.cz/batoh-skolni-ergobag-prime-zeleny-ergobag.htm
 
Studentský batoh Satch
- nastavitelná záda - od 140 do 180 centimetrů, vhodný od 4. či 5. třídy až po maturitu (ale klidně i déle)
- objem 30 litrů, 3 vnitřní kapsy - 2 velké a přední organizér
- tvrzená a polstrovaná záda, vnitřní kapsa vhodná i na notebook
- vnitřní kapsička na mobil s vývodem na sluchátka
- možnost dokoupit
vybavený penál v designu tašky, praktické organizační trojdesky a pláštěnku ve čtyřech barevných provedeních
- reflexní prvky viditelné za každého počasí
- lze použít i pro turistiku
- samostojný


https://www.branakdetem.cz/batoh-studentsky-satch-tropic-thunder-ergobag.htm

Batohy Ergobag je ideální nejdříve vyzkoušet v kamenném obchodě, kde proškolený personál tašku dítěti individuálně nastaví na míru a zároveň to naučí i rodiče. V Bráně k dětem tašky Ergobag prezentujeme v pražské a brněnské prodejně. Objednat si je ale můžete také přes náš e-shop, kde najdete i doplňky – penály, sportovní pytle, organizační desky a kletties.

Kromě batohů pro školáky a studenty nabízíme také model Ergolino+ vhodný pro děti od tří do šesti let. Díky svému desetilitrovému objemu pojme i desky velikosti A4, takže ho využijí i žáci přípravných tříd. Novinkou je speciální ergonomický batůžek nejen pro lesní školky – Walki, který Brána k dětem nabízí exklusivně ve spolupráci s českým dovozcem.



https://www.branakdetem.cz/brana-k-detem/od-3-do-6-let-597
Batoh Ergolino+ Foto: Renata Kotyzová

O značce Ergobag
Tuto německou společnost v roce 2009 založili tři třicátníci, kteří marně sháněli zdravý batoh do školy. Měli zkušenosti s vysokohorskou turistikou a uvědomili si, že klasické školní batohy jsou špatně konstruované. V roce 2010 si objednali první kontejner ergonomických batůžků, které sami navrhli.

Zaměřili se zejména na ergonomii, funkčnost, a ekologii – tašky Ergobag vyrábějí z recyklovaných PET lahví s certifikaci Bluesign® a maximálním ohledem na životní prostředí. Batohy a jejich prvky, zejména spony, prochází náročným testováním. Dnes má tato firma už 110 zaměstnanců a i tak jen stěží pokrývá rostoucí poptávku.

 Autor textu: Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:
Walki - výletní batůžek nejen do lesní školky
Čím děti vybavit do lesní školky
EKO láhve aneb Dejte sbohem jedovatým plastům!

3 komentáře:

  1. Batoh vypadá opravdu dobře. Jsme ráda, že konečně někdo začal myslet i na ty naše malé chudinky, které se musí do školy nosit s tak velkou zátěží učebnic. Osobně jsme před dvěma lety hledala vhodný batoh pro dceru a nakonec jsme vybrala tuhle aktovku https://www.batohystil.cz/skolni-aktovka-ralph. V té době nebylo moc firem, které by se tímto zabývali. Dnes je už více firem, které dbají na zdraví našich nejmenších.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi jsme si všichni vědomy toho, jaké to dopady má a je fajn je trochu eliminovat. Proto se snažím nakupovat třeba v různých sekáčích a tak, kde se pomáhá trochu zpomalit ta regulace oblečení ve světe. Třeba můj oblíbený sekáč je online second handech > a to hlavně proto, že vykupuje od lidí a to pomáhá daleko více tomu protáčení oblečení ve světě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě je kvalitní batoh do školy prostě základ. Zvlášť například pro děti na prvním stupni. Náš syn šel minulý rok do první třídy, takže jsme výběrem batohu strávili poměrně dost času. Nechal jsem do toho mluvit samozřejmě i jeho, protože je důležité aby se mu batoh i líbil. Nakonec jsme udělali takový kompromis. Nevzali jsme přesně ten, který se mu líbil, protože ten se mi zdál docela nekvalitní, ale místo toho jsme vzali trochu jiný. Jeho design se mu sice až tak nelíbil, ale nakonec jsme to vyřešili tak, že jsem mu nechal udělat placky na batoh s designem, který si sám vybral, takže spokojenost na obou stranách.

    OdpovědětVymazat